• Inhalaties


    brengen verlichting bij verkoudheid

    Inhalatie

     


    Je neus zit dicht of begint te lopen, je moet veel niezen of voelt een druk in je bijholtes, kortom je bent goed verkouden. Bij verkoudheid helpen helaas geen medicijnen die ervoor zorgen dat je de volgende dag weer beter bent. Wel kun je de symptomen een beetje verlichten door veel kruiden thee te drinken, te rusten of te inhaleren. Ook het spoelen met een neus-douche kan helpen.


    Inhaleren helpt om ziekteverwekkers te bestrijden, ontstekingsprocessen te genezen, slijmhuidzwellingen te verminderen en de ademwegen te open. Bij verkoudheid en daarmee gepaard gaande verschijnselen zoals een verstopte neus raakt het slijmvlies van de neus en bijholtes vaak ontstoken wat een verhoogde slijmproductie tot gevolg heeft. De warme waterdamp met eventuele opgeloste stoffen, zorgt voor een betere doorbloeding, het reinigt en bevochtigd de slijmhuid waardoor deze minder snel geïrriteerd raakt en het zorgt ervoor dat het slijm vloeibaarder wordt en makkelijker kan worden afgevoerd. Je merkt het doordat je tijdens en na het inhaleren een beetje begint te snotteren. Van het inhaleren kan je neus weer wat meer open gaan en de druk op de bijholtes afnemen. De verkoudheid zal niet veel sneller voorbij gaan maar het kan wel verlichting brengen.


    Je kunt ook preventief je neus spoelen met bijv. zout om te voorkomen dat je verkouden wordt. Bij de eerste tekenen van verkoudheid kan het soms helpen om erger te voorkomen.


    Dit geldt ook voor inhaleren. Hierbij kun je behalve zout ook etherische olie aan het water toevoegen. Deze oliën kunnen daarbij helpen het virus te lijf te gaan. 1 druppeltje aan het water toevoegen is al voldoende. Door regelmatig 6 minuten op een dag te inhaleren kan je een verkoudheid wellicht buiten de deur houden.

     

    Heeft het virus je toch te pakken dan kun je 2 tot 3 keer per dag voor 5 tot 20 minuten inhaleren. De tijdsduur is afhankelijk van de methode en de toegevoegde geneeskrachtige stoffen. Zout, kruiden en etherische oliën hebben een antibacteriële en verzachtende werking. Zout bevochtigd de luchtwegen en werkt slijmoplossend. Kruiden als kamille kunnen ontstekingsremmend werken. Ditzelfde geldt ook voor pure etherische oliën als Menthol, Eucalyptus en Grove Den. Voor kleine kinderen is het inhaleren met etherische olie niet geschikt en kun je beter kiezen voor kruiden en zout.

    Toevoegingen



    Ongejodeerd zout

    Inhaleren met zout is een oud huismiddel bij verkoudheid, bijholteontstekingen, bronchitis, longontsteking, astma en COPD en verstopte neus. Het bevochtigt de ademwegen, lost slijm op, stimuleert de doorbloeding en desinfecteert.



    Verse of gedroogde kruiden

    Je kunt voor het stomen zowel verse als gedroogde kruiden gebruiken. Heb je verse kruiden dan heb je aan 25 gram voldoende. Hak ze fijn, doe ze in een schaal en giet hier ½ liter gekookt water overheen. Heb je gedroogde kruiden dan heb je aan een handje vol kruiden op een halve liter water voldoende. Aanbevolen wordt om 2-3 keer per dag 10-20 minuten te stomen. Hieronder volgt een lijstje met mogelijke kruiden:

    Anijs                 Kamille

    Lavendel         Lindebloesem

    Melisse            Pepermunt

    Salie                Dennenaalden

    Venkel             Vlierbloesem

    Tijm                  Zoethout

    Etherische olie

    Etherische oliën zijn zeer sterk geconcentreerde extracten uit planten.  1 à 2  druppeltjes olie op een ½ liter water is al meer dan genoeg om mee te inhaleren. Voor kinderen onder de 6 jaar is het inhaleren met etherische olie niet geschikt en ook voor kinderen onder de 12 jaar is voorzichtigheid geboden. Kinderen kunnen gevaarlijke krampen in de longen krijgen of kunnen allergische reacties krijgen. Ook mensen met astma moeten hier voorzichtig mee zijn.


    Etherische oliën kunnen je ogen irriteren. Voor het inhaleren met etherische olie is een  inhalatie apparaatje (plastic bakje met tuit) handig. Ik vind het ook fijner dan met je hele gezicht boven een schotel te hangen. In zo`n inhalatieapparaatje is 1 druppeltje olie voldoende op 300 ml heet water. Aanbevolen wordt om 2 keer per dag 5 minuten te stomen. Hieronder volgt een lijstje met mogelijke etherische oliën:


    Bergamot               Ceder

    Eucalyptus              Grove Den

    Munt                         Marjolein (Majoraan)

    Oregano                  Pepermunt

    Rozemarijn              Salie

    Sandelhout             Tijm

    Methoden


    Er zijn verschillende manieren om je luchtwegen te reinigen:

    • Dampinhalatie met een kom en doek
    • Dampinhalatie met een inhalatie apparaat (plastic bak met tuit)
    • Dampinhalatie met een elektrische inhalator of vernevelaar
    • Dampbad of warme douche
    • Inhalatie-stick (Vicks)
    • Neusspoeling


    De waterdamp die je inhaleert bestaat uit zeer kleine druppeltjes. Afhankelijk van de grootte kunnen deze druppeltjes dieper in de luchtwegen doordringen. Bij een verstopte neus of geïrriteerde bijholtes hoeven deze druppeltjes niet zo diep binnen te dringen als bij hoesten, een bronchitis of bronchiale infecties. Bij problemen die alleen de bovenste luchtwegen betreffen kun je inhaleren met een kom of een plastic inhalatieapparaatje. Heb je echter problemen met de bronchiën dan heb je een vernevelaar nodig die hele kleine aerosolen produceert die diep in de longen kunnen doordringen. 

    Dampinhalatie met een kom en een doek


    • Doe de kruiden of het zout (ongejodeerd) in een ruime diepe kom of schaal
    • Breng 1 liter water aan de kook en giet deze op de kruiden en laat het iets afkoelen
    • Bij gebruik van etherische olie geef je eerst het water in de schaal aan daarna een druppel van de gewenste olie
    • Ga er daarna met je gezicht boven hangen, wacht niet te lang want de etherische olie verdampt snel en sla een grote doek over jezelf en de kom heen zodat de damp niet ontwijken kan.
    • Blijf zo 5-10 minuten zitten en adem hierbij diep en langzaam door de neus is en door de mond uit. Je kunt ook afwisselen door een tijdje door één neusgat te ademen. Het andere houdt je dicht. 

    Dampinhalatie met een Inhalatie apparaatje


    Dit eenvoudige apparaatje bestaat uit twee delen: een bakje waar het water in komt met daar bovenop een tuit die je tegen je gezicht zet en je mond en neus omsluit. (Zie de foto). Ik vind dit zelf een heel praktisch ding. Wel moet je ervoor oppassen dat je het niet omstoot en je aan het hete water verbrand. Vooral bij kleine kinderen is dit gevaarlijk. Dit geldt echter ook voor de eerste methode.


    Laat het kokende water daarom eerst iets afkoelen tot zo`n 80 graden. Ook hier kun je  zout of etherische olie (1 druppel) aan toe voegen. Aanbevolen wordt om 2 keer per dag 5 tot 10 minuten te inhaleren.

    Dampinhalatie met een elektrische vernevelaar


    Inhaleren boven en schaal of met een plastic inhalatie apparaat werkt voornamelijk op de bovenste delen van de luchtwegen, de neus, bijholten en keel. Bij inhalaties met zout bevat de waterdamp slechts zeer kleine hoeveelheden zout, het meeste blijft in de schaal.

    Voor een sterkere werking bestaan er elektrische inhalators die het zoutwater tot zeer kleine druppeltjes, aerosolen, vernevelen die lichter zijn en daardoor dieper in de luchtwegen terechtkomen dan waterdamp. Deze zijn eens zo heel kostbaar (vanaf 40€).

    Het zout dat hiervoor wordt gebruikt is een fysiologisch zout dat zoveel mogelijk onbehandeld en zonder jodium is. Je kunt dit zout in de apotheek kopen (kiemvrij) maar ook zelf maken door aan 9 gr. zout 1 ltr. heet water toe te voegen. Deze laat je voor gebruik afkoelen. Inhaleren kun je hiermee 2 of 3 keer per dag voor 10 tot 20 minuten. Vooral voor kleine kinderen is dit apparaat ideaal. Ook is hierbij geen kans op verbranding.

     

    Dampbad of -douche


    Ook een bad met kruiden of etherische olie kan dezelfde functie vervullen als het inhaleren boven een kom of inhalatie-apparaatje. Vooral voor kleine kinderen is het een aangename methode om de luchtwegen te bevochtigen. Ook kun je nog een sterke kruidenthee aan het badwater toevoegen of een kruidenbuil in het bad leggen. Voor een kruidenbuil leg je de kruiden zoals kamille, grove dennennaalden, tijmtakjes, lavendel, lindebloesem of vlierbloesem op een lap stof of grote zakdoek waarvan je de uiteinden samenvoegt en vastbindt.


    Wil je etherische olie aan je badwater toevoegen, los deze dan eerst goed op in een beetje vette olie (bijv. olijf of amandelolie), slagroom of honing.  Voor volwassenen zijn 10 druppels genoeg, voor kinderen 5 druppels op een volbad. Voor kinderen onder de zes jaar kun je beter een sterke thee maken en deze aan het badwater toevoegen.

    Inhalatiestick

    

    Wie kent hem niet van vroeger, de Vicks Inhaler. Dit witte stiftje met ronde kop bevat aromatische bestanddelen (menthol, kamfer en Abies Sibirica-olie) en Methylsalicylaat dat je opsnuift.


    De Jarungjit inhaler uit Thailand afkomstig, is een mooi bewerkt metalen inhaleerdoosje. Het bevat o.a. de volgende kruiden kamfer, eucalyptus, menthol, pommelo, kruidnagel, gember en citrusschil. Het wordt gebruikt voor het verlichten van verstopte neus, zwaar hoofd en lichte misselijkheid.

    Neusspoeling


    Binnen de Ayurveda hoort het spoelen van de neus tot de normale lichaamsverzorging. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de Neti Pot. Een klein potje met een tuitje waarin je een fysiologische zoutoplossing doet. Dit is een zoutoplossing die dezelfde zoutconcentratie heeft als die in je lichaam. Je tranen zijn bijvoorbeeld ook licht zout. Deze concentratie verkrijg je door aan 1 liter water 9 gr. (ongejodeerd) zout toe te voegen. Zowel puur kraanwater als een te sterke zoutoplossing zijn niet goed om mee te spoelen en deze voelen ook niet prettig aan. Een te hoge concentratie zout in je neus kan je slijmvlies juist irriteren, uitdrogen en beschadigen. Er bestaan naast het Neti Potje ook ´westerse´ varianten zoals die van Emser bijvoorbeeld. Deze zien er niet zo mooi en traditioneel uit maar zijn wel erg praktisch.


    Een neusspoeling wordt ook graag preventief gebruikt. Vooral binnen de yoga is ze zeer populair. Je krijgt zo minder last van slijmophoping in de neus en neusholtes. Slijmvorming zorgt niet alleen voor ongemak, de bacteriën die zich in het slijm bevinden, kunnen zich ook verder ontwikkelen. Met een Neti Pot houdt je het neusslijmvlies gezond en schoon en behoud je vrijheid om te ademen bij uiteenlopende ademhalingsoefeningen die in de yoga centraal staan.


    Spoelen heeft meer effect dat het stomen met zout omdat het meeste zout niet met het water verdampt. Inhaleren met een elektrische vernevelaar en een fysiologische zoutoplossing is wel effectief en dringt bovendien dieper in de longen.


    Contra-indicaties

    Spoelen van de neus is minder geschikt wanneer je bijholtes reeds ontstoken zijn. Wanneer het water niet goed uit de bijholtes terug kan stromen wordt de druk nog meer verhoog waardoor het ongemak ook toeneemt. Een neusspoeling werkt goed wanneer je deze preventief of bij de eerste verkoudheidsverschijnselen inzet.In de acute fase van bijholteontsteking is het inhaleren meer geschikt.

    Aandachtspunten


    • Stop het inhaleren bij duizeligheid, pijn of als je je er niet prettig bij voelt
    • Ga na de inhalatie het eerste half uur niet naar buiten of op de toch staan
    • Het beste is om na de tijd een kop thee te drinken en even te rusten
    • Wees met heet water voorzichtig bij kinderen, ze kunnen zich makkelijk verbranden. Een lekker warm bad of een tijdje onder de warme douche kan ook verlichting brengen.
    • Bij allergieën, astma of een bloedcirculatie-stoornis in overleg met de arts bespreken of inhaleren mogelijk is
    • Bij baby`s en kleine kinderen geen etherische olie gebruiken 
    Share by: