• Smeerwortel


    grote genezer bij botbreuken


    Symphytum officinalis

    common comfrey (E), Beinwell (D)




    De herfst begint eraan te komen. De tijd van het bessen plukken loopt ten einde en we kunnen langzaam beginnen met het uitgraven van wortels. De herfst is hiervoor het ideale moment omdat je de afgestorven planten nog kunt herkennen. In het voorjaar kun je ook op zoek gaan naar wortels maar dit is, als je de plant niet gemarkeerd, hebt lastig.


    De wortel is niet het meest aaibare deel van de plant maar ik vindt het een bijzonder gevoel om ze uit te graven. Wortels hebben voor mij iets geheimzinnigs. Planten als de Engelwortel, Meesterwortel, Salomonskruid, Heemst, Kalmoes, Mierikswortel, Valeriaan, Kattendoorn en Alant zijn stuk voor stuk sterke medicijnplanten waarbij de wortel centraal staat. De Smeerwortel is ook zo’n wortelplant. Zijn naam zegt het al. Daarnaast duidt het woord `smeer`op de behoorlijke hoeveelheid slijmstoffen die in de wortel zitten. 


    Symphytum stamt af van het Griekse woord  “sumphŭton” en betekent vrij vertaald 'samengroeien' of 'aaneengroeien'. Ook het Duitse woord Beinwell verwijst naar het medicinale gebruik van deze plant namelijk, het helen van het been(de botten). Officinale betekent dat de plant vroeger officieel als geneeskrachtig kruid werd aangezien en in de apotheek voorhanden was.


    Smeerwortel behoort tot de familie van de Boraginaceae, de ruwbladigen en bloeit vanaf eind april tot oktober. Je verzamelt de wortel in het voor- of najaar. Voor of na de bloei is het gehalte aan Allantoïne, de belangrijkste werkzame stof, het hoogst. Geoogst wordt de wortel van planten die minstens twee jaar oud zijn. Na het opgraven van de wortel was je deze goed af en snijd je ze in dunne plakjes die je vervolgens laat drogen of verder verwerkt tot een tinctuur, een olie-maceraat, een warm olieaftreksel of een decoct. De bladeren en het hele kruid worden ook gebruikt maar bevatten minder Allantoïne dan de wortel.

    Inhoudsstoffen


    • Allantoïne
    • Looistoffen
    • Triterpensaponinen
    • Rozemarijnzuur
    • Choline
    • Phytosterine
    • Vitamine B12
    • Kiezelzuur
    • kiezelzuur
    • Pyrrolizidine Alkaloïde



    Het Allantoïne is de belangrijkste geneeskrachtige stof van de Smeerwortel. Het bevindt zich in de hele plant maar in de wortel komt het in een veel hogere concentratie voor dan in de bladeren en de bloemen. Allantoïne zorgt voor herstel van het weefsel en de granulatie (omzetting van witte bloedlichaampjes tot bindweefselvormende cellen). Het is het weefsel, dat zich na een paar dagen in een wond vormt, als deze gaat genezen. Dit nieuwe, tijdelijk granulatieweefsel is goed doorbloed. Deze fase is belangrijk bij de wondheling en de vorming van littekenweefsel. Daarnaast werkt het Allantoïne positief uit op de callusvorming bij botbreuken.


    Allantoïne is een afbouwproduct van urine dat in sap van planten te vinden is. In smeerwortel komt het in hoge mate voor maar ook in andere planten zoals tarwekiemen, sojakiemen, paardenkastanje, bloemkool en groene bonen. Deze stof wordt niet alleen uit planten geëxtraheerd maar kan ook synthetisch worden geproduceerd. Vanwege zijn vele positieve eigenschappen wordt het aan medicinale en cosmetische producten toegevoegd. Binnen de geneeskunde wordt Allantoïne ingezet bij zweren, slecht helende wonden, littekens en brandwonden aangezien het de afbraak van afgestorven weefsel bevordert en de aanmaak van nieuw celweefsel stimuleert. In cosmetische verzorgingsproducten wordt Allantoïne graag gebruikt vanwege haar regenererende, beschermende, helende en eeltverzachtende eigenschappen. Vooral bij een droge, ruwe, gevoelige, beschadigde, geïrriteerde, schilferige, jeukende of slecht helende huid biedt Allantoïne uitkomst. De huid vernieuwt en wordt weer zacht en soepel. Je kunt Allantoïne poeder kopen. Aanbevolen wordt om het poeder voor gebruik eerst in enkele druppels alcohol op te lossen alvorens het te verwerken en niet boven de 60 graden te verhitten.


    Behalve het Allantoïne dragen ook de aanwezige slijmstoffen in de wortel bij aan een snellere wondheling en vermindering van de gevoeligheid voor externe prikkels. Choline zorgt voor de opbouw van de celwanden en sterkt onze zenuwcellen. Het rozemarijnzuur heeft een pijnstillende en ontstekingsremmende werking en ook het triterpensaponine bevat antimicrobiële  eigenschappen.


    Let op!! De wortel bevat het kankerverwekkende en voor de lever schadelijke stof Pyrrolizidine Alkaloïde. Wetenschappers hebben aangetoond dat het Alkaloïde ook kort voor de bloei in de bloemen voorkomt om deze te beschermen tegen vraat. Voor inwendig gebruik worden preparaten van Smeerwortel dan ook afgeraden evenals het gebruik ervan op open wonden. Bij intacte huid kun je toebereidingen uit de Smeerwortel uitwendig zo`n 2 -3 weken gebruiken. Twijfel je of je verse planten wilt gebruiken dan kun je in de apotheek ook pyrrolizidine vrije smeerwortel of producten hiervan  kopen. De wilde Smeerwortel is vanwege de alkaloïden niet geschikt voor zwangere vrouwen, tijdens de borstvoedingsperiode en voor kleine kinderen. 

    Geneeskrachtige werking



    Kneuzingen, spierverrekking, verzwikkingen, hematomen, gesloten wonden

    Toebereidingen uit de smeerwortel werken verkoelend, ontstekingsremmend, pijnverminderend, afzwellend en bevorderen een sneller herstel van de bewegelijkheid. Het Allantoïne is granulatiebevorderend en celopbouwend en zorgt voor een goede wondheling. Ook het aanwezige choline draagt hieraan bij. Het werkt mee aan de opbouw van de celmembraan dat bescherming biedt aan onze lichaamscellen. Voor open wonden is Smeerwortel niet geschikt.



    Botbreuken

    Smeerwortel is bekend voor zijn helende eigenschappen bij botbreuken. Het draagt bij aan de callusvorming en nieuw botweefsel. In de homeopathie wordt het middel ‘symphytum’ gebruikt bij botbreuken.



    Spierpijn & ontsteking van pezen, peesschedes, bothuid, slijmbeurzen, aders en nagelbed

    Smeerwortel bevat een ontstekingsremmende werking en draagt bij aan een snellere regeneratie van beschadigd weefsel. Zalven en kompressen hebben een grote dieptewerking en ontspannen spieren en verminderen pijn



    Chronische huidproblemenen en littekens

    Allantoïne, rozenmarijnzuur en andere fenolzuren maken van de Smeerwortel een ontstekingsremmend kruid. Om deze redenen wordt het ingezet bij de behandeling van slecht genezende of etterende wonden en zweren. Een afkooksel uit smeerwortel werkt kiemdodend, ontstekingsremmend, rustgevend, stimuleert de aanmaak van nieuw weefsel en is regenererend voor de huid. Ook in de cosmetica wordt smeerwortel toegevoegd aan producten zoals zalven en crèmes. Het Allantoïne heeft als eigenschap de huid weer te herstellen en zacht te  maken. De Smeerwortel wordt daarom ook aanbevolen bij psoriasis. Vooral voor een droge, schilverige huid en bij kloofjes biedt de Smeerwortel uitkomst. Daarnaast wordt het ingezet bij littekenpijn, en verharde slecht genezende littekens en zwangerschapsstrepen evenals bij een slecht genezende wond van het perineum na een episiotomie (inknippen van het perinuem tijdens de bevalling). Hierbij is echter voorzichtigheid geboden. Bij open wonden is Smeerwortelzalf af te raden tenzij je producten uit de apotheek heb gehaald die vrij zijn Pyrrolizidine Alkaloïden.


    Smeerwortel die je in de natuur vindt, bevat de stof Pyrrolizidine Alkaloïde welke schadelijk is voor de lever. Vooral bij een beschadigde huid die doorlaatbaarder is voor allerlei stoffen, kan deze stof makkelijker in ons lichaam terechtkomen. Zelfgemaakte producten uit de Smeerwortel zijn voor open wonden en een niet intacte huid niet aan te bevelen. Koop in dit geval liever Pyrrolizidine Alkaloïde-vrije Smeerwortel bij de apotheek of Allantoïne-poeder. Dit geldt vooral voor zwangere vrouwen, vrouwen tijdens de borstvoedingsperiode en kleine kinderen. Voor hen wordt het gebruik van de zelfgemaakt preparaten van de wilde Smeerwortel ook bij intacte huid afgeraden. 


    Bereidingen uit de Smeerwortel



    Tinctuur

    Wil je de bladeren, het hele kruid of wortels van de smeerwortel voor medicinale of cosmetische doeleinden gebruiken, dan kun je deze niet alleen goed drogen, je kunt er ook direct een tinctuur van maken. Voor de bladeren of het hele kruid is 40 vol.% alcohol voldoende, voor de wortel is 70 vol.% geschikt. Een tinctuur van Smeerwortel kun je aan een zalf toe te voegen of verdunt gebruiken voor een omslag. Wil je meer informatie over het bereiden van tincturen dan kun je hier verder lezen:  'extraheren met alcohol'



    Decoct of afkooksel

    Neem 50 gr. gedroogde of 100 gr. verse wortel en 3 liter water en breng dit aan de kook. Laat het vervolgens 30 minuten zachtjes trekken en haal het van het vuur.  Laat het aftreksel nog een half uur staan en giet het door een zeef. Een decoct kun je gebruiken voor baden, omslagen of spoelingen.



    Koud olie maceraat

    Vul een jampotje voor 4/5 deel met fijngesneden, verse bladeren of voor 2/3 deel met kleingesneden verse wortel en vul dit op met olie. Heb je gedroogde Smeerwortel dan vul je een jampotje in de verhouding 10 gr. kruiden : 50 ml. olie (zorg dat de plantendelen onder de olie staan). Dit olie-maceraat laat je 10 tot 14 dagen op een warme plek trekken. Zet het potje echter niet in de zon.  

    Meer informatie over het maken van een olie-maceraat vind je hier: 'extraheren met olie'

    Een oliemaceraat kun je gebruiken voor inwrijvingen of toevoegen aan medicinale zalven.



    Warm olie-aftreksel

    Mocht je geen olie-maceraat op voorraad hebben of mocht het te lang duren voordat deze klaar is, kun je ook een warm olie-aftreksel maken.


    Vul een vuurvast glazen potje of bekerglas voor 4/5 deel met fijn gesneden verse bladeren of voor 2/3 deel met klein gemaakte verse wortel en vul dit op met olie of vul een jampotje met gedroogde kruiden in de verhouding 10 gr. kruiden : 50 ml. olie. Laat deze vervolgens 2 uur in de olie au-bain-marie bij 60-70 graden trekken. Daarna filter je de olie door een fijn doekje of zeefje. De olie kun je direct of later verwerken in een crème of zalf.

    Meer informatie over het maken van een warm olie-aftreksel vind je hier: 'extraheren met olie'



    Zalf

    De naam Smeerwortel zegt het al ..... heerlijk om je mee in te smeren. Vooral met een eigen gemaakte zalf. Een zalf met Smeerwortel kan worden gebruikt bij gesloten wonden, huidproblemen, littekenweefsel, botbreuken, lies- en navelbreuk, spierpijn, ontsteking van pezen, peesschede of bothuid en slijmbeursontstekingen.

     


    Recept voor chronische huidproblemen

    De volgende zalf kan worden toegepast bij littekenpijn, verharde of slecht genezende littekens en zwangerschapsstrepen of bij slecht genezend perineum na een episiotomie (inknippen van het perineum tijdens de bevalling). Ook is de zalf geschikt voor chronische huidproblemen, een zeer droge huid met kloofjes of bij pijnlijk littekenweefsel. Hiervoor heb je nodig:


    • 17 ml. Smeerwortel oliemaceraat uit de wortel (warm olie-aftreksel zie hierboven)
    • 17 ml. Goudsbloem oliemaceraat uit de bloemen (olie-aftreksel via de koude of warme methode)
    • 17 ml. St. janskruid   oliemaceraat uit de bovenste 10 cm van het bloeiende kruid (olie-aftreksel via de koude of warme methode)
    • 8-10 gr. Bijenwas
    • 5 gr. Lanoline


    Werkwijze

    Bij bovengenoemd recept laat je eerst de bijenwas in een bekerglas au-bain-marie smelten. Vervolgens roer je er de lanoline en de olie doorheen en verwarm je alles totdat de bijenwas en de lanoline geheel in de olie zijn opgelost. Wanneer het een mooi vloeibaar geheel is kun je de warme zalf in een potje gieten. Wil je etherische olie aan je zalf toevoegen dan laat je het warme oliemengsel eerst op handwarmte afkoelen voordat je deze erdoor roert en de zalf in een potje doet. 



    Recept  bij botbreuken

    • 35 gr. olie
    • 10 gr. bijenwas
    • 4 gr. lanoline
    • 5 ml Arnika-tinctuur
    • 5 ml Goudsbloem-tinctuur van de bloemen
    • 5 ml Smeerwortel-tinctuur van de wortel

     


    Recept voor spieren en pezen (bij verstuiking of verrekking)

    • 35 gr. olie of oliemaceraat van de smeerwortel
    • 10 gr. bijenwas
    • 4 gr. lanoline anhydrid (= zonder water)
    • 3 ml Smeerwortel-tinctuur
    • 3 ml Arnika-tinctuur
    • 3 ml Wijnruit-tinctuur
    • 3 ml Tandkruid-tinctuur (Cardamine enneaphyllos)
    • 3 ml Salomonszegel-tinctuur (wortel)



    Werkwijze

    De toebereiding van bovengenoemde recepten gaat als volgt: Doe de olie, de bijenwas en de lanoline in het ene vuurvaste bekerglas en de tincturen in een andere vuurvast glas. Verwarm beide glazen au-bain-marie op 70 graden en neem ze daarna uit het waterbad. Voeg nu in een dun straaltje en onder goed roeren de tinctuur langzaam bij de olie. Blijf de zalf goed doorroeren totdat deze een vaste consistentie aanneemt. Daarna is deze klaar voor gebruik.



    Kompres met smeerwortelpoeder

    Voor vele huidaandoeningen maar ook inwendige problemen zoals een verstuiking, kneuzing of botbreuk kan een kompres worden ingezet. Roer hiervoor 1-2 eetlepels smeerwortelpoeder met lauwwarm water tot een papje en smeer deze op een zakdoek of stuk keukenrol. Het kompres kun je op de betroffen plek leggen en met een zwachtel vastzetten. Het beste over nacht laten inwerken.


    Als EHBO voor onderweg kun je ook gebruik maken van de verse bladeren. Kneus de bladeren goed aan en leg ze of bindt ze vast op de betroffen plek.


     

    Omslag, bad of spoeling met een decoct

    Bij huidproblemen en slecht helende wonden met chronische etteringen en zweren worden graag omslagen, baden of spoelingen met een decoct van de wortel van de Smeerwortel gemaakt. Hoe je een decoct maakt staat hierboven beschreven. Het handigste is om de handen of voeten in een teiltje met het (op lichaamstemperatuur afgekoelde) decoct te plaatsten. Voor andere lichaamsdelen waar dit  niet mogelijk is, wordt de wond boven een kuip, emmer of douchebak langzaam met het afgekoelde aftreksel overgoten. Een andere mogelijkheid is om een omslag te maken. Dompel een doek in het afgekoelde afkooksel, wring deze licht uit en leg of wikkel de doek op of om het betroffen lichaamsdeel. Zet de omslag met een zwachtel vast en laat deze een half uur zitten. Deze procedure kun je herhalen.



    Homöopathie

    Voor de genezing van botbreuken, bothuid, pezen, spieren en banden evenals kneuzingen en verstuikingen. Ook bij Osteoporose kan een langdurige kuur met Symphytum enige verbetering brengen.

    Contra indicatie


    Gebruik de Smeerwortel niet inwendig vanwege de aanwezige stof: Pyrrolizidine Alkaloïde . Deze is kankerverwekkend en kan leverschade veroorzaken.


    Tijdens de zwangerschap en de borstvoedingsperiode is het inwendig gebruik van Smeerwortel  af te raden. Ook bij kinderen onder de twee jaar alleen op intacte huid gebruiken. Niet langer dan 6 weken per jaar gebruiken.

    Andere geneeskrachtige planten



    Kneuzingen, spierverrekking, verzwikkingen, hematomen, gesloten wonden

    Bij stompe trama's werken kruiden met courmarine ontstekingsremmend, ödeem verminderend en tegen aderkrampen:

    Hooibloemen met Reukgras en Geel Walstro (Galium verum), Kamille (Matricaria chamomilla), Gele en Witte Honingklaver (Melilotus officinalis en alba), en Lievevrouwebedstro (Galium odoratum).


    Andere belangrijke kruiden zijn: Arnika (Arnica montana), St. Janskruid (Hypericum perforatum), Paarden kastanje Aesculus hippcastanum en Gele Honingklaver (Melilotus officinalis)



    Botbreuken

    Arnika (Arnica montana),



    Spierpijn & ontsteking van pezen, peesschedes, bothuid, slijmbeurzen

    Bij spierpijn zijn doorbloeding bevorderende kruiden behulpzaam: Jeneverbes(Juniperus communis), gemberwortel, rozemarijn (Salvia rosmarinus), Den (Pinus silvestris), Zwarte peper, Kruidnagel en Kaneel. Andere kruiden die uitkomst bieden zijn: Arnika (Arnica montana), Wijnruit (Ruta graveolens), Tandkruid (Cardamine enneaphyllos) en Salomonszegel (Polygonatum multiflorum).



    Chronische huidproblemenen en littekens

    Voor wonden en ontstekingen: Weegbree (Plaqntago lancolata), Kamille (Matricaria chamomilla), Toverhazelaar (Hamamelis), Arnika (Arnica montana) en Myrre.

    Voor littekens: Maarts Viooltje (Viola odorata)

    Bij wonden, brandwonden en zonnebrand: St. Janskruid (Hypericum perforatum) en Goudsbloen (Calendula officinalis) . Ook Echte Aloe (Aloe vera) werkt verkoelend bij zonnebrand.

    Share by: