• Hooibloemen


    baden, kompressen en geurende kussentjes

    Hooibloemen


    Hooibloemen (Flores graminis) is geen eigen plantensoort. Het zijn de bloemetjes en fijne plantendelen die niet worden gevangen door de hooivork en op de hooizolder achter blijven nadat het hooi aan de dieren is opgevoerd. Het bevat naast bloemknopjes ook zaadjes en kleine stukjes stengel en blad van grassen en kruiden. De samenstelling van hooibloemen is nooit hetzelfde maar afhankelijk van welke grassensoorten en andere planten er op de weide groeien. Hoe natuurlijker een weide is, hoe meer verschillende soorten bloemen het kruidenmengsel bevat.


    Hooibloemen worden ook wel grasbloemen genoemd omdat het mengsel voor het grootste deel bestaat uit verschillende grassoorten als Kweek, Dravik, Raaigras, Beemdlangbloem, Timoteegras, Kropaar en Reukgras. Hier in de Alpen zie je dat de weiden vol staan met tal van wilde kruiden als smalle Weegbree, uiteenlopende klaversoorten, rode Dovenetel, Duizendblad, Veldsalie, Fluitenkruid, Paardenbloem, Walstro, Margerieten, Vrouwenmantel en nog veel meer.


    Hooibloemkussens en hooibloemenbaden, worden al eeuwenlang gebruikt in de volksgeneeskunde. Over het algemeen hebben ze een circulatie-bevorderend, ontspannend, ontstekingsremmend en pijnstillend effect. Zo wordt ze onder meer  toegepast om verkrampte spieren te ontspannen, om de elasticiteit van het bindweefsel te verbeteren, om de bloedcirculatie te verhogen, als een kompres bij lever, nier- en blaasziekten of als lokale therapie bij verkoudheid, spierpijn, ischias, nekstijfheid en reumatische klachten of kolieken in het maag-darmgebied.


    Deze gezondheidseffecten gaan niet alleen uit van de vele cumarines, maar ook van de verschillende essentiële oliën, flavonoïden en tannines die de kruiden bevatten.

    Werking & toepassing

     


    Hooibloemen kun je op verschillende manieren gebruiken. Hieronder volgt een overzicht van een aantal toepassingen.



    Hooibloemenbad

    Neem 400 tot 500 gr. hooibloemen in een schone emmer en giet hier 5 liter kokend water op. Na 20 minuten trekken zeef je het water en voeg je het toe aan je badwater. Na een bad van 15 -20 minuten droog je je goed af en zorg je dat je warm blijft. Ideaal is het wanneer je aansluitend naar bed gaat of in ieder geval nog een half uurtje onder een dekentje uit kunt rusten.


     

    Hooibloem voetbad

    Het voetenbad heeft een kalmerende en ontspannende werking en is daarom ideaal voor een goede nachtrust. Doe 200 gram  hooibloemen in een emmer en giet er 3 liter kokend water op. Laat dit 15 minuten trekken en giet er zo veel water bij dat de temperatuur aangenaam is en de enkels in ieder geval onder water staan. Na het voetenbad zorg je dat je voeten en kuiten goed warm blijven. Trek warme wollen sokken aan of ga direct daarna naar bed.


     

    Hooibloemzak of -kussen

    Je kunt zelf een hooibloemzak of hooibloemkussen naaien (ongeveer 30x30 centimeter, gevuld met 300 tot 500g hooibloemen) of er één kant en klaar kopen. De zak met hooibloemen verwarm je het beste in een pan met water met een stoominzet. Je kunt in een pan ook zelf een constructie maken. Belangrijk is dat de hooibloemen bij het verwarmen niet in het water liggen. Een alternatief is het verwarmen in de oven bij 150 graden. Zet er in dit geval ook een ovenschaal met water in.


    Voordat je de zak met bloemen verwarmt besprenkel je deze met wat water zodat het licht vochtig is. Daarna verwarm je de hooibloemen gedurende 15 minuten boven de stoom. Nu is het kompres klaar en kun je de hooibloemen op iedere gewenste plek op het lichaam fixeren. Let erop dat het niet te heet is en je geen brandwonden oploopt. Nadat je de zak op de gewenste plek heb gelegd zet je deze vast met een zwachtel en wikkel je er vervolgens nog een handdoek of warme sjaal omheen. Nu ontspan je je voor 40 tot 50 minuten. Daarna haal je de het kussen weg en rust je nog 30 minuten na of ga je naar bed. Je kunt dit twee keer op een dag toepassen.


    Wil je het hooibloemenkussen de volgende dag nog een keer gebruiken leg het kussen dan in de diepvries wanneer deze is afgekoeld.  Je kunt de hooibloemenzak uit hygiënisch oogpunt niet heel vaak gebruiken. Ook gaat de werking na een paar keer verwarmen achteruit.


    Je kunt het hooibloemenkussen o.a. toepassen:

    • bij menstruatiepijn
    • bij darmkrampen
    • op de borststreek bij hoesten (niet bij acute ontstekingsprocessen)
    • bij rugpijn, gewrichtspijn,artritis,  spierpijn of ischias  op het pijnlijke gebied
    • als leverkompres om de leveractiviteit te stimuleren
    • in je nek bij spanning of pijn in het nek- en schoudergebied


     

    Hooibloem extract

    Een andere mogelijkheid om hooibloemen te gebruiken is er een tinctuur van maken. Neem hiervoor een 40% alcohol en bereid deze zoals je iedere tinctuur maakt. Hiervoor verwijs ik je naar de pagina "Extractiemethoden" onder het kopje "Extraheren met alcohol" .

    De tinctuur kun je daarna verder verwerken in een zalf (zie "Bereidingen uit kruiden" - "Zalven"). Je kunt de tinctuur ook gebruiken om er een pijnlijke plek mee in te smeren. Om uitdrogen van de huid te voorkomen smeer je er daarna een beetje crème of zalf op.

     



    Contra-indicatie en bijwerkingen

    Over het algemeen zijn hooibloemen niet geschikt als je last hebt van hooikoortsallergie of voor mensen met een zwak hart. 

    Ook bij acute reumatische aanvallen of een andere acute ontsteking zijn hooibloemen toepassingen niet geschikt (de symptomen worden verergerd door warmtetherapie). Gebruik ze ook niet voor open verwondingen.


    

    Bijwerkingen

    Het kan zijn dat je huid gevoelig reageert. Ontsteking en huidirritatie in het behandelde gebied is dan eventueel mogelijk.

    Share by: