• Kruidenbad


    volgens kneip

    Baden


    Hydro- en balneotherapie (thermale baden) zijn door Kneipp toegepaste heilmethoden om het lichaam te sterken en gezond te houden.

    Er bestaan verfrissende, rustgevende, stabiliserende en / of alle lichaamssystemen harmoniserende baden, wikkels (wraps) en opgietingen. Deze natuurlijke remedies hebben Sebastian Kneipp de bijnaam "Water Dokter" opgeleverd. De bekendste toepassing is het waterstappen, waarbij je als een ooievaar door een bijna kniehoog koud water (bassin, badkuip, beekje) loopt. Maar ook wassingen en opgietingen - warm, koud of afwisselend - hebben een genezende en preventieve werking op het organisme. Kneipp ontwikkelde al deze toepassingen en combineerde ze afzonderlijk. Hij verdeelde watertherapie in drie categorieën:

    • Zachte prikkels wekken de levenskrachten op
    • Medium prikkels versterken de vitale krachten
    • Te sterke stimuli schaden omdat ze het organisme verzwakken


    Watertoepassingen kunnen het immuunsysteem en het autonome zenuwstelsel versterken, ze hebben een harmoniserend effect op alle systemen in het lichaam en bevorderen de mentale sereniteit. Het water geneest niet alleen door temperatuurwerking, maar het is ook een belangrijke drager voor werkzame stoffen van medicinale planten.

     



    Kruidenbad

    Kruidenbaden

    Wil je kruiden aan je badwater toevoegen dat kun je of de kruiden in een zakje doen en deze als een soort theebuideltje in je badwater leggen of je maakt vooraf een liter sterke thee van je kruiden die je dan in het badwater giet. Hardere plantendelen als wortels, zaden of bast kun je het beste vooraf 10 min. zachtjes in water koken en dit water nadat je de plantendelen eruit gezeefd hebt aan het badwater toevoegen. Losse blaadjes in het badwater zijn niet ideaal. Je kunt ze er later niet meer goed uit zeven als je het water weg wilt laten lopen en bovendien blijven ze aan je lijf plakken en moet je je daarna weer douchen. Voor een kruidenbad heb je een behoorlijke hoeveelheid kruiden nodig, 10 gram gedroogde kruiden. Voor een voetenbad heb je genoeg aan een iets sterkere pot gewone thee.

     

    Een geurig kruidenbad heeft een ontspannend en rustgevend effect. Bloemen van lavendel en geurige rozen behoren tot de klassieke kruidenbad additieven. Maar je kunt allerlei kruiden aan je badwater toevoegen mits ze niet giftig zijn. Al in de oudheid wisten mensen van de helende effecten van kruidenbaden. Het zijn niet alleen de essentiële oliën die via de huid en het reukvermogen een helende werking hebben op ons lichaam en onze psyche. Ook andere inhoudsstoffen hebben een harmoniserend effect en helpen o.a. bij reuma, jicht, huidziekten, krampen, schimmelziekten en verkoudheid.


    Bij anale of vaginale problemen is een een zitbad praktisch. Bij problemen met je ledematen is een hand- of voetbad een mogelijk alternatief.  

    In plaats van en bad kun je bij plaatselijke problemen ook een omslag maken (zie kopje omslagen) met een natte doek die in een kruidenthee gedrenkt is. Meer hierover kun je lezen onder "Kompressen, cataplasma`s en omslagen"


    Kruiden

    Kruiden die je kunt toevoegen aan het badwater:


    • Ontspanning: Valeriaan, Hop, Citroenmelisse, Lavendel Sinaasappelschil, Venkel, Marjolein
    • Spierpijn: Rozemarijn, Jeneverbes, Hooibloemen, St. Janskruid, Gember, Kalmoes, Brandnetel
    • Verkoudheid: Salie, Tijm, Munt, Kamille, Den Spar, Zirbe, Vlier, Bijvoet, Vlierbloesem
    • Verzachtend voor de huid: Malve, Witte dovenetel, Moor en Kleibad, Vrouwenmantel, Roos, Moerassprirea, Zoethout, Smalle weegbree, Heemst
    • Bij huidproblemen en/of wonden: Smalle Weegbree, St. Janskruid, viooltje, Groene thee, Goudsbloem, Hamamelis, Echinacea, Heermoes, Duizendblad, Rozemarijn, Smeerwortel, Hondsdraf
    • Zitbad bij Aambeien en wonden: Eikenbast, Hamamelisbast, Heermoes 
    • Zitbad bij perinale snede en ontstekingen: Eikenbast, Hamamelis, Goudsbloem, viooltje
    • Zitbad bij witte vloed:  Witte dovenetel, Vrouwenmantel, Kamille, Duizendblad, Zilverschoon (Potentilla anserina)

     

    Kruidenbaden hebben een geneeskrachtige werking. Je kunt de kruiden zowel individueel als in een mengsel gebruiken. Voordat je gebruik maakt van kruiden is het goed om je eerst te verdiepen in de werking vooral wanneer je huidproblemen hebt. Zwangere vrouwen en mensen met gezondheidsproblemen (ook huidproblemen) mogen alleen kruidenbaden gebruiken na overleg met de arts.

     


    Kruidenbad maken

     

    Breng een liter water aan de kook en laat het water iets afkoelen. Giet het over 10 gr. gedroogde kruiden en laat het 10 minuten afgedekt trekken. De afgezeefde thee kun je aan het badwater toevoegen. Breng nog een liter water aan de kook en giet het nogmaals over de reeds gebruikte kruiden. Ook dit aftreksel kun je na 5 min. zeven en aan het badwater toevoegen. Voeg naar wens nog eventueel een paar druppels etherische oliën toe dat je door iets honing, olie, slagroom of melk roert. Ideaal is een bad vlak voor het slapen gaan. Laat het baden niet langer dan 20 minuten duren en neem na de tijd nog een kopje kruidenthee.

     

    Andere methode:

    Leg twee handjes gedroogde kruiden in het midden van een theedoek of gaaszakje en bind het dicht. Hang de zak onder de warme kraan als je het bad laat vollopen en laat het daarna in het bad hangen terwijl je baadt. Je kunt de zak met kruiden dan ook gebruiken om het op bepaalde plekken van je lichaam te leggen terwijl je in bad ligt.


    Share by: