• Heerlijke hapjes


    lekker wild

    Wilde kruiden op je bord


    Iedereen gebruikt vast wel eens verse of gedroogde kruiden in de keuken. Peterselie, bieslook, selderij, tijm, oregano, basilicum of dille zijn de meest gangbare. Maar ook kruiden uit het wild worden steeds populairder. Je moet dan natuurlijk wel zeker zijn van je zaak dat ze ook eetbaar zijn. Er zijn immers ook kruiden die je liever niet op je bord wilt hebben.


    Om kruiden te leren kennen is het heel handig om een paar keer mee te gaan met een kruidenkundige. Deze leert je precies waar je op moet letten en wat de verschillen of juist de gelijkenissen zijn met giftige planten. Er bestaan tegenwoordig ook hele handige apps maar mijn ervaring is dat er voor jezelf altijd een stukje onzekerheid blijft of je echt de juiste plant voor je hebt als je deze wilt gaan gebruiken in het eten. Ook de planten in de boeken zien er in werkelijkheid altijd net ietsjes anders uit waardoor je onzeker wordt. Wanneer je één keer leert hoe je een kruid kunt herkennen vergeet je het niet meer. 


    Een paar planten zoals de Brandnetel, de Paardenbloem, het Madeliefje, Viooltje (de bloemen zijn eetbaar) kent iedereen. Diegene die zich wat meer hebben verdiept in eetbare wilde kruiden kennen wellicht ook Smalle Weegbree, Kaasjeskruid, Duizendblad, Witte Dovenetel, Hondsdraf, Zevenblad, Muur, Look-zonder-Look, Zilverschoon, Pimpernel, Kleefkruid, Geel Walstro of Fluitenkruid. Voor het plukken van Daslook, Heermoes(Equisetum arvense), de Gewone Berenklauw (Heracleum sphondylium) en andere schermbloemige zoals Pastinaak, Wilde Wortel of Engelwortel is het belangrijk dat je het verschil kent met giftige planten die erop lijken. Dus pluk alleen die kruiden waar je je zeker van bent.


    Vooral in het voorjaar schiet het groen uit de grond en vind je al vanaf midden maart eetbaars in de natuur. Het voorjaar is ideaal voor het plukken van wilde kruiden. Ze zijn jong en vers, nog niet zo bitter en bevatten de meeste voedingsstoffen. Oudere planten zijn wat taaier, bitterder en vooral als ze eenmaal bloeien soms niet meer geschikt. Dit geldt in het bijzonder voor speenkruid. Zodra dit plantje begint te bloeien ontwikkelt ze proto-anemonine dat giftig is.   

       

    Kruiden in de pan

    In het internet vind je tal van recepten om kruiden in de keuken te verwerken. Hier vind je op dit moment slechts een paar basis-ideeën. Misschien dat er later nog leuke tips bijkomen maar er valt zoveel over kruiden te schrijven dat ik hier voorlopig nog niet aan toe kom.


    Pluk van alles wat je op je wandeling tegenkomt maar neem niet meer mee dan dat wat je die dag ook gaat verwerken. Ik verwerk de kruiden graag door ze fijn te snipperen en kort in olie te fruiten. Dit kun je ook met brandnetels doen. Door de hitte gaan de naaldjes kapot en kun je ze zonder zorgen opeten. Het kruidenprutje dat je zo verkrijgt kun je aan veel gerechten toevoegen. Je kunt het in de soep doen, er een omelet van maken, door de lasagnesaus of stamppot roeren of aan een hartige taart of quiche toevoegen.


    Een Aziatische variant kun je bijvoorbeeld maken van alleen smalle weegbree of een mengelmoes van kruiden. Rooster hiervoor eerst 2 eetlepels sesamzaadjes in een pan en zet deze dan weg. Fruit vervolgens een uitje en voeg je er fijngesneden wilde kruiden aan toe evenals een teentje geperste knoflook. Voor de smaak kun je kruiden als korianderpoeder, komijnpoeder, gemberpoeder en/of kurkuma gebruiken. Wok alles goed door elkaar tot de kruiden zacht zijn. Eventueel kun je er een klein scheutje water aan toevoegen. Als je groente klaar is haal je ze uit de pan en strooi je er de sesamzaadjes over. Tenslotte giet je er een dressing over die je maakt van een paar lepels sesamolie, sojasaus en zeezout. 

     

    Een middellandse zee variant is een pesto. Wilde kruiden zijn hier ideaal voor. Samen met olijfolie, knoflook, zout, noten of pijnboompitten is het een heerlijk sausje voor over de spaghetti of op brood. Als variatie kun je er nog gedroogde tomaten doorheen pureren.


    Het meest gezonde is natuurlijk om ze vers te eten. Fijn gesneden in een salade of als broodversiering zijn ze niet alleen gezond maar geven ze net iets extra`s mee aan je maaltijd.

    Share by: