• Meidoorn; één- en tweestijlige


    omhult het hart

    Crataegus monogyna & laevigata

    Hawthorn (E)/ Weissdorn (D)



    De Meidoorn behoort tot de familie van de Roos. Hoewel de bloemetjes van de Meidoorn heel liefelijk aandoen met hun tere witte blaadjes en de prachtige roze-rode helmhokjes van de meeldraden en de blaadjes er ook koddig uitzien met de grote lobben is de Meidoorn een robuuste struik met doornen die vroeger graag gebruikt werd als afrastering voor het vee. Niet voor niets heeft de Meidoorn haar naam Crataegus gekregen, afgeleid van het Griekse woord krátys wat sterk of kracht betekent.


    Veel vogels vinden in zijn takken een veilige plek voor nestbouw en de tot 2 cm lange doornen bieden bescherming tegen nestroofdieren. De witte bloemen die de takken van de meidoorn in mei en juni sieren trekken veel insecten aan, waarmee de jongen gevoed kunnen worden. Ook in de herfst biedt de Meidoorn voedsel voor de vogels. De kleine felrode besjes die dan aan de struiken groeien zijn echter ook voor ons mensen interessant. Evenals de bloemen en de blaadjes worden hiervan natuurlijke extracten gemaakt die een geschenk zijn voor het hart.


    In Nederland vind je twee inheemse soorten Meidoorn, de éénstijlige (monogyna) en de tweestijlige (laevigata). Daarnaast komen er veel kruisingen tussen deze soorten voor. Er bestaat nog een inheemse soort, de Koraalmeidoorn (Crataegus rhipidophylla). Deze komt echter vrijwel niet voor in Nederland. Wel zijn er kruisingen met de één- en tweestijlige meidoorn te vinden. Deze worden resp. de Schijnkoraalmeidoorn en Grootvruchtige Meidoorn genoemd. Naast de vele hybriden komt bij ons de éénstijlige Meidoorn het meeste voor.


    De meidoornsoorten zijn niet zo heel erg makkelijk van elkaar te onderscheiden. Hoewel de blaadjes van de éénstijlige iets dieper ingesneden zijn dan die van de tweestijlige en zoals de naam al zegt de bloemen van de éénstijlige Meidoorn slechts één stijl bevat, lijken ze toch sterk op elkaar. Daarbij komt dat de vele kruisingen de eigenschappen van beide soorten vertonen.


    Voor het maken van geneeskrachtige plantenextracten maakt het echter niet uit welke soort je voor je hebt. De geneeskrachtige werking is in alle soorten gegeven.



    Inhoudsstoffen en geneeskrachtige werking

     


    De Meidoorn is de medicijnplant voor het hart. Niet alleen maakt het hart een klein sprongetje als je de bovenstaande foto bekijkt, de plant bevat ook prachtige stofjes die ons hart liefdevol beschermen. Zo zijn de bloemen en bladeren die je in mei en juni kunt verzamelen rijk aan flavonoïden (hyperoside, vitexinrhamnoside, rutine, vitexine en procyanidine). Daarnaast bevatten de bloemen en bladeren:

    •  Aromatische aminen (tyramine)
    • fenolcarbonzuren
    • xanthinederivaten (adenine, adenosine)
    • Triterpeenzuren
    • sterolen

     

    Ook de bessen kunnen worden gebruikt. Hier is het gehalte aan procyanidine iets  hoger als in de bloemen en bladeren maar de concentratie overige flavonoïden lager. Ook bevatten de bessen vitamine C.

     

    Het zijn met name de flavonoïden in de Meidoorn die een gunstige invloed hebben op ons hart. Deze stofjes zorgen o.a. voor een verwijding van de coronaire vaten  en daarmee voor een betere doorbloeding en zuurstoftoevoer van het hart. Zo beschermen ze het hart tegen zuurstof tekort en vrije radicalen. De bloedvat verwijdende en -ontspannende werking van Meidoorn werkt ook regulerend op de bloeddruk. Daarnaast versterkt deze krachtige medicijnplant de samentrekking van het hart en reguleert ze het hartritme. Soms zorgen stress en zorgen voor hartklachten zoals onregelmatige hartslag, hartkloppingen of een drukkend gevoel op de borst. Vooral bij stress, angsten, nerveuze klachten, depressie en sterke belasting gaat van Meidoorn een rustgevende werking uit. Bij aanvallen van angina pectoris kan Meidoorn de ernst en de frequentie van de klachten verminderen. Hier zou vooral een gestandaardiseerd extract uit de bessen worden aanbevolen. Vanaf het 40ste levensjaar begint de werking van het hart langzaam terug te lopen. Deze natuurlijke achteruitgang kun je ondersteunen met de Meidoorn. Vooral het oudere hart is gebaat bij de verzorgende eigenschappen ervan. 

     

    Meidoorn behoort tot de meest waardevolle plantaardige cardiovasculaire tonica die er zijn en is de nummer één bij:

    -       benauwdheid en druk in het hartgebied (bij nerveuze en psychologische overbelasting)

    -       angina pectoris (pijn op de borst of hartkramp door te weinig zuurstof

    -       nerveuze hartproblemen als hartkloppingen

    -       ouderdomshart

    -       hartinsufficiëntie ( bijv. door coronairsclerose)

    -       tachycardie

    -       hoge of lage bloeddruk

    -       nabehandeling hartinfarct

     

    De Meidoorn ontvouwt zijn werking pas na enige tijd. Een verbetering van de klachten zul je na 6 weken merken. Meidoorn is een van de weinige planten die over lange tijd ingenomen kan worden. Bijwerkingen worden over het algemeen zelden vermeld. Mocht je die toch hebben dan is de Meidoorn niet de goede plant voor jou.

     

     

    Contra-indicaties en bijwerkingen


    Contra-indicatie

    Afgeraden wordt Meidoorn voor kinderen jonger dan 12 jaar.

    Ook tijdens de zwangerschap of lactatieperiode wordt het gebruik afgeraden.

    Meidoorn kan de uteruscontracties afzwakken.

    Bij overgevoeligheid  (allergie) voor de Meidoorn.

     

    Bijwerkingen

    Mogelijke bijwerkingen zijn gastro-intestinaal ongemak (spijsverteringsproblemen), zwakte en huiduitslag.

    Deze komen echter zelden voor. De Meidoorn is echter één van de weinige planten die wanneer je geen last hebt van de mogelijke bijwerkingen, zonder bedenkingen over zeer lange tijd ingenomen kan worden.

    Bereidingen uit de Meidoorn


    Van de Meidoorn kun je de volgende bereidingen maken. Zo kun je van de bloemen, bladeren en vruchten thee, kruidenwijn, likeur, oxymel of een tinctuur maken.



    Thee

    Een thee van Meidoorn bloemen, bladeren en vruchten kun je innemen bij bovengenoemde hartklachten. Je kunt deze uit zowel de verse of gedroogde delen bereiden. Heb je gedroogde Meidoorn neem je 1-2 tl (1-1,5 gr) dat je met 250 ml gekookt water opgiet en 10 min. laat trekken. Bij verse plantendelen neem je wat meer. S´morgens en s´avonds 1 kop thee gedurende een langere periode.


    Theemix bij nerveuze hartklachten

    • citroen melisse
    • lavendelbloemen
    • hopbellen
    • meidoorn bladeren / bloemen


    2 theelepels met 1/4 ltr gekookt water overgieten en 10 min. laten trekken. 3 x daags




    Tinctuur

    Een tinctuur uit Meidoorn is makkelijk om zelf te maken en kun je gebruiken bij alle bovengenoemde klachten.


    In het voorjaar verzamel je de bloemen en de blaadjes waar je een tinctuur van maakt. Hoe je een tinctuur maakt kun je lezen op de pagina "Extractiemethoden" onder het kopje "extraheren met alcohol". In de herfst kun je deze tinctuur nog een keer met de bessen aanzetten en opnieuw 6 weken laten trekken.


    Je neemt hiervan 2-3 x per dag 20-25 druppels.



    Likeur en wijn

    De vruchten van de Meidoorn werden traditioneel ter versterking van het hart in de vorm van een likeur of wijn gedronken. Deze moeten wel met enige voorzichtigheid worden genuttigd vanwege de alcohol. Als medicinaal product zijn tincturen beter geschikt.




    Hartwijn 1

    • 1 hand vol meidoornbloesem
    • 1 hand vol meidoornblaadjes
    • 1 hand vol meidoornvruchten
    • 1 ltr rode wijn



    Hartwijn 2

    • 1 hand vol meidoornbloesem
    • 1 hand vol meidoornblaadjes
    • 1 hand vol meidoornvruchten
    • 5 tl citroenmelissekruid
    • 3 tl hartgespankruid
    • 2 ltr rode wijn


    Doe alle ingrediënten in een pan en breng het aan de kook. Neem de pan van de kookplaat en laat alles 20 minuten trekken. Daarna kun je de wijn afgieten en laten afkoelen.  Na afkoeling roer je er nog 5 eetlepels honing doorheen.



    Hartlikeur

    • 200 gr meidoornbessen
    • 20 gr citroenmelissekruid
    • 10 gr rozeblaadjes
    • 1/2 kaneelstokje
    • 5 schijven verse gember 
    • 100 gr kandijsuiker
    • 1 ltr wodka of brandewijn


    Doe de bovenstaande ingrediënten in een grote fles of glazen pot en laat alles 6 weken trekken. Daarna kun je de likeur afgieten en laat je deze nog eens 3 maanden rusten.



    Oxymel


    Het basisrecept voor een oxymel is:

    • 3 delen (imker)honing
    • 1 deel appelazijn
    • ½ deel kruiden (bloemen, bladeren of bessen of een combinatie ervan)


    Hoe je een oxymel maakt kun je hier verder lezen: Oxymel


    Overige kruiden



    Hartkruiden

    • Hartgespan, Leonurus cardiaca L.



    Rustgevende kruiden

    • Valeriaan, Valeriana officinalis  (verkort tevens de inwerktijd van Sint-janskruid)
    • Hop, Humulus lupulus
    • Passiebloem, Passiflora incarnata
    • Melisse, Melissa officinalis
    • Lavendel, Lavandula angustifolia Mill.
    • Haver, Avena sativa


    

    Depressieve stemming

    • Sint-Janskruid is het enige kruide dat bij depressieve klachten in aanmerking komt.


    Literatuur


    Praxis heilpflanzenkunde, Ursel Bühring en Michaela Girsch; 2016

    Heilpflanzenkuren, Ursel Bühring; 2016

    Heilpflanzenpraxis Heute, Siegfried Bäumler; Elsevier 2007

    https://arzneipflanzenlexikon.info/

    https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message

    Aromatherapie für Pflege - und Heilberufe, Eliane Zimmermann; 2010

    Share by: