• Zalf


    door toevoeging van tincturen en oliemaceraten maak je van een zalf een geneeskrachtig smeersel

    Heilzame zalven



    Een zalf bevat in tegenstelling tot een crème geen water maar bestaat uit vetten zoals oliën, boters, lanoline (wolvet) en wassen. Hierdoor voelt een zalf veel vetter aan dan een crème en is ze minder geschikt voor cosmetische doeleinden. Een zalf wordt vooral gebruikt om de huid te beschermen tegen invloeden van buitenaf zoals bijvoorbeeld in de winter tegen wind en kou maar ook bij kleine babys om luieruitslag te voorkomen of bij bedlegerige mensen ter preventie van decubitus. Daarnaast hebben mensen met een beschadigde huid als gevolg van ouderdom of ziekte baat bij vette zalven.


    Onze huid is een belangrijk orgaan dat bescherming biedt tegen tegen invloed van buitenaf. Ze bestaat uit meerdere lagen. De bovenste laag is de hoornlaag. Deze zorgt ervoor dat schadelijke stoffen buiten blijven en het vocht uit de huid niet te snel verdampt. Een gezonde hoornhuid bevat voldoende vetten om deze functie te vervullen. Bij een droge huid is deze huidbarrièrefunctie echter gestoord. Er zijn minder vetten in de hoornlaag aanwezig waardoor de verdamping van water groter is en de huid op haar beurt nog droger wordt. Doordat de huid als het ware poreus is geworden hebben schadelijke, irriterende stoffen van buitenaf meer kans om de huid binnen te dringen en in het ergste geval een eczeemreactie teweeg te brengen.


    Oliën en andere vetten zoals bijvoorbeeld wolvet kunnen op zichzelf al veel voor onze huid betekenen. Ze bevatten waardevolle vetzuren en vitamines die een bijdrage leveren aan een gezonde huid. Daarnaast kunnen we extra geneeskrachtige inhoudsstoffen van planten aan onze zalven meegeven door het toevoegen van plantenaftreksels zoals tincturen of oliemaceraten. Ook andere werkzame stoffen zoals harsen, etherische oliën, propolis of mineralen als zink geven een zalf een specifieke geneeskrachtige werking mee. Omdat een zalf geen water bevat is ze langer houdbaar.

     


    Inhoudsstoffen

    Oliën die je voor een zalf goed kunt gebruiken zijn bijvoorbeeld amandelolie, distelolie, zonnebloemenolie, avocadoolie, jojobaolie, druivenpitolie, olijfolie, kokosolie of abrikozenpittenolie. Neem altijd biologische producten voor je zalf. Behalve deze plantaardige oliën kun je natuurlijk ook je zelf gemaakte oliemaceraten gebruiken. Een olie maceraat bevat behalve de basisolie ook waardevolle inhoudsstoffen van de planten die hierin zijn getrokken. 


    Als boter wordt meestal kakoboter genomen. Alternatief kan ook sheaboter of avocadoboter worden gebruikt. Als was komen bijenwas of bessenwas in aanmerking. Lanoline of wolwas (Lanoline anhydride) wordt ook graag aan zalf toegevoegd omdat het de huid zacht maakt en heilzaam werkt bij kloofjes en een droge huid. Behalve voor eelt op de voeten wordt het ook graag gebruikt in lippenstiften voor droge lippen. Zorg er wel voor dat je watervrije wolwas (anhydride) neemt.


    Om een heilzame zalf te krijgen, willen we ook extra plantaardige inhoudsstoffen aan een zalf meegeven. Hiervoor kun je een tinctuur of een maceraat toevoegen. Onder het kopje toebereidingen kun je lezen hoe je zelf een tinctuur of een oliemaceraat maakt.


    Het maken van een tinctuur of oliemaceraat duurt echter enkele weken. Wil je spontaan een zalf maken en heb je een bepaalde tinctuur of oliemaceraat niet op de plank staan, dan kun je teruggrijpen op de warme olie-methode. Hierbij worden kruiden of delen van planten samen met de olie een tijd lang verwarmd (50 tot 60 graden) waardoor de inhoudsstoffen van de plant overgaan in de olie. Na het zeven van de olie kan deze voor het maken van een zalf worden gebruikt. Hiervoor kun je zowel gedroogde als verse kruiden gebruiken. De warme olie-methode duurt over het algemeen 2-3 uur. Onder het kopje toebereidingen kun je lezen hoe je zelf een tinctuur, een oliemaceraat of een warm olie-aftreksel maakt.


    Recepten


    In alle recepten voor een zalf wordt olie gebruikt. In plaats van een gewone plantaardige olie kun je ook een olie-maceraat nemen om extra werkzame stoffen uit planten aan je zalf toe te voegen. Een oliemaceraat maak je als volgt:


    Koud olie maceraat: 

    Vul een jampotje voor 4/5 deel met verse delen van het kruid of voor 2/3 deel met verse wortel en vul dit op met olie of vul een jampotje met gedroogde kruiden in de verhouding 10 gr. kruiden : 50 ml. olie (Of iets meer olie, de kruiden moet goed onderstaan).

    Een olie maceraat laat je 10 tot 14 dagen trekken. 


    Warm olie-aftreksel

    Mocht je geen olie-maceraat op voorraad hebben of mocht het te lang duren voordat deze klaar is, kun je ook een warm olie-aftreksel maken. Bij een warm olie-aftreksel worden de kruiden samen met de basisolie 2-3 uur lang au-bain-marie verwarmd bij 50-60 graden. Daarna filter je de olie door een fijn doekje of zeefje en is deze klaar voor gebruik.



    Hier vind je een meer gedetailleerde beschrijving voor het maken van een koud olie-maceraat of een warm olie-aftreksel.

    In een zalf kunnen ook tincturen verwerkt worden. Voor het maken van een tinctuur verwijs ik je naar de volgende pagina: etxraheren met alcohol

    Basiszalf zonder tinctuur

    Voor een basiszalf heb je onderstaande ingrediënten nodig:

    • 50 ml plantaardige bio olie of een oliemaceraat
    • 8 - 10 gr. bijenwas 
    • 3 gr. Lanoline
    • 5 duppels eth. olie (eventueel)
    • 1 vuurvast bekerglas of jampotje


    Heb je geen lanoline in huis kun je ook een zalf met alleen bijenwas maken. Zonder de lanoline heeft de zalf een iets andere consistentie. Lanoline is goed voor een droge huid (vooral in de winter).


     

    Werkwijze

    Verwarm de olie met de bijenwas in een vuurvast bekerglas of jampotje totdat de bijenwas gesmolten is. Haal het bekerglas uit het pannetje en roer er de lanoline doorheen. Als de zalf op handwarmte is afgekoeld kun je er de etherische olie aan toe voegen.



    Basiszalf met tinctuur

    • 50 gr. olie of oliemaceraat
    • 14 gr. bijenwas
    •  4 gr. lanoline anhydride (= zonder water)
    • 20 ml tinctuur
    • 5 druppels etherische olie (eventueel)
    • 2 vuurvaste bekerglazen of jampotjes


    Werkwijze

    Doe de tinctuur in het ene bekerglas en de olie met de bijenwas in het tweede bekerglas. Verwarm beide glazen au-bain-marie in een pannetje totdat de bijenwas gesmolten is en de temperatuur rond de 70 graden ligt. Neem de twee glazen uit het waterbad en voeg de lanoline aan de olie toe. Voeg vervolgens onder voortdurend roeren de tinctuur in een dun straaltje langzaam aan de olie toe totdat deze een vaste consistentie begint aan te nemen. Ik gebruik hiervoor een glazen staafje. Nu kun je er eventueel nog wat etherische olie doorheen roeren en is je zalf klaar voor gebruik.

    Zalven zonder tinctuur

    Recepten zonder tincturen


    Hieronder vind je een aantal recepten voor zalven. Deze  wijken een beetje af van de hiervoor genoemde basisrecepten. Het komt allemaal niet zo precies en je bent natuurlijk vrij om er zelf ook mee te experimenteren. De ene zalf zal wat vaster aanvoelen, de ander iets vetter. Aan deze zalven is geen tinctuur toegevoegd. Recepten met een tinctuur staan verderop op deze pagina.

     

    Zalven met een maceraat

     

     Goudsbloemzalf voor de behandeling van wonden:

    • 50 ml goudsbloem-oliemaceraat
    •  8-10 gr. bijenwas

     



    Hondsdrafzalf voor de behandeling van wonden en bij eczeem (niet bij nattend-eczeem)

    • 50 ml oliemaceraat van Hondsdraf
    • 8-10 gr. bijenwas
    •  5 gr. lanoline



    Wilgenzalf tegen reumatische klachten

    • 50 ml Wilgenoliemaceraat (van de bast van jonge takjes van de Wilg)
    • 8-10 gr. bijenwas
    •  5-7 druppels etherische olie (Lavendel, Gember of Thijm)



    Goudsbloem-St.Janskruid-zalf voor ruwe handen en kloofjes

    • 25 ml Goudsbloemmaceraat
    • 25 ml St.Janskruidmaceraat
    • 10 gr. bijenwas
    • 10 gr. lanolin (wolwas)



    Werkwijze

    Bij bovengenoemde recepten laat je eerst de bijenwas in een bekerglas au-bain-marie smelten. Vervolgens roer je er de lanoline en de olie doorheen en verwarm je alles totdat de bijenwas en de lanoline geheel in de olie zijn opgelost. Wanneer het een mooi vloeibaar geheel is kun je de warme zalf in een potje gieten. Wil je etherische olie aan je zalf toevoegen dan laat je het warme oliemengsel eerst op handwarmte afkoelen voordat je deze erdoor roert en de zalf in een potje doet. 

    Zalven met de warme olie-methode


    Muurzalf bij huidziektes als neurodermitis, eczeem, jeuk, acne, ontstekingen of wonden

    •   1 hand vol fijn gesneden Muur of Vogelmuur (Stellaria media) 
    • 100 ml Hennepolie
    •  17 gr. bijenwas


    Moederkruidzalf bij krampen, gespannen spieren, maag en buikpijn, gewrichtspijn, reuma, menstruatiepijn en kolieken

    •  1 hand vol fijngesneden Moederkruid
    • 100 ml olijfolie
    •   17 gr. bijenwas



    Viooltjeszalf tegen littekens, psoriasis en zwangerschapsstrepen

    • 1 hand vol fijn gesneden Viooltjes bloemen (driekleurig viooltje)
    • 100 ml amandelolie (of olijfolie)
    •  17 gr. bijenwas



    Arnikazalf bij pijn en verhoogde spierspanningen

    •  1 eetlepel vol gedroogde Arnikabloemen (apotheek of internet)
    • 100 ml olijfolie
    •  17 gr. Bijenwas
    • 3-4 druppels eth. olie van Jeneverbes of Rozemarijn



    

    Werkwijze

    Bij de vier bovengenoemde recepten ga je als volgt te werk: Vul een vuurvast bekerglas van 250 ml met een hand vol fijn gesneden kruiden (of een volle eetlepel gedroogde kruiden) en giet hierover 100 ml olie. Verwarm het mengsel tot maximaal 60 graden en laat het daarna op een zacht pitje nog 2 uur trekken (let op dat de temperatuur niet boven de 60 graden komt). Haal de olie van het vuur en laat het nog een half uur staan. (Mocht je genoeg tijd hebben, dan kun je de olie een nacht laten trekken en de volgende dag de olie opnieuw verwarmen. Giet de olie vervolgens door een zeef of doekje en doe het terug in het bekerglas. Doe in een tweede bekerglas de bijenwas en verwarm deze totdat de was gesmolten is. Voeg hier de olie aan toe en roer alles zo lang door totdat de was in de olie is opgelost en er een vloeibaar geheel is ontstaan. Je kunt de zalf warm in potjes afvullen. Wil je etherische olie aan je zalf toevoegen dan laat je de zalf eerst op handwarmte afkoelen voordat je deze erdoor roert.

    Speciale zalven


    Goudsbloem-citroenmelisse- lippenzalf

    • 15 ml Goudsbloemolie (maceraat)
    • 15 ml Citroenmelisse-olie (maceraat)
    • 15 gr. Sheaboter
    • 15 gr. bijenwas
    • 4 druppels eth. Melisseolie

     

    Werkwijze

    Verwarm de bijenwas au-bain-marie in een vuurvast glazen potje totdat deze gesmolten is en voeg het maceraat van goudsbloemen en citroenmelisse hieraan toe. (Mocht je een maceraat niet voorradig hebben dan kun je een olie-aftreksel via de warme methode maken.) Neem het potje uit het waterbad en roer alles goed door. Voeg vervolgens de sheaboter toe en tenslotte de etherische olie. Roer alles goed door en vul het af in kleine doosjes of in lippenstift hulsjes. Gebruik je de hulzen dan moet je erop letten dat de zalf nog goed warm is wanneer je deze erin giet. De zalf stolt vrij snel.   

     

     

    Melisse-citroen-lippenstift

    • 5gr. olie (bijv. jojoba, distelolie of avocado-olie of een mix hiervan)
    • 4 gr. bijenwas
    • 3 gr. lanoline
    • 3 dr. eth. Melisse-olie
    • 3 dr. eth. Citroen-olie

     

    Werkwijze

    Doe de was in een vuurvast glas en verwarm het au-bain-marie totdat deze is gesmolten. Roer er de olie doorheen totdat het een vloeibaar geheel is geworden. Neem het glas uit het waterbad en roer er de lanoline doorheen. Roer alles goed door elkaar en laat de zalf iets afkoelen. Nu kun je de etherische olie erdoor roeren. Je kunt een lippenzalf in kleine doosjes doen of in lippenstift hulsjes die via internet te koop zijn.



    Luieruitslagzalf

    • 20 gr. olie (st. Janskruid-oliemaceraat, goudsbloem-oliemaceraat, tarwekiemolie)
    • 5 gr. jojoba-olie
    • 4 gr. lanoline
    • 3 gr. bijenwas
    • 4 gr. cacaoboter
    • 3 gr. sheabutter
    • 10 gr. zinkoxide
    • 2,5 gr panthenol
    • 0,5 gr tocopherol
    • 5 dr. eth. teatree-olie 


    Werkwijze

    Verwarm de olie, met de was en de boters in een vuurvast bekerglas au-bain-marie totdat alles gesmolten is. Neem het bekerglas uit het waterbad en roer er de sheaboter en vervolgens het zinkoxide doorheen. Wanneer alles op handwarme is afgekoeld kun je de panthenol, tocopherol en de etherische olie toevoegen. 



    Wortelzalf voor de verzorging van lichaam en gezicht

    • 100 gr. bio- wortelen
    • 1 eetlepel gedroogde Goudsbloemen
    • 25 gr. kokosolie
    • 7 gr. bijenwas
    • 2 druppels eth. Lavendelolie


    Werkwijze

    De wortel zeer fijn raspen en de bloemen zeer fijn snijden. Laat het kokosvet au-bain-marie smelten en voeg daarna de wortel en de goudsbloemen toe. Laat alles op een laag pitje 15 min. trekken (de olie mag niet te heet worden , max .60 graden) en haal het glas uit het waterbad. Laat het glas nog 15 min. staan en zeef de olie vervolgens door een zeefje of doek. De opgevangen olie gaat weer in het bekerglas en de bijenwas wordt hieraan toegevoegd. Alles wordt opnieuw au-bain-marie verwarmd en doorgeroerd totdat de bijenwas gesmolten is. Het glas kan uit het waterbad worden genomen en nadat alles is afgekoeld op handwarmte kan de eth. olie worden toevoegen. Roer alles goed door, en vul de zalf in een potje. In de koelkast bewaren. 

     

     

    Specerijenzalf voor koude handen en voeten

    • 50 ml Koolzaadolie
    •  ½ kaneelstokje
    •  2 kruidnagels
    •  1 schijfje gember
    •  5 gr. bijenwas


    Werkwijze

    De olie met de specerijen komen in een vuurvast bekerglas en worden 30 min. au-bain- marie verwarmd tot 60 graden. Daarna het glas uit de pan nemen en nog 30 min. laten staan. De olie door een zeefje of doek filteren en weer terug doen het vuurvaste potje. Bijenwas toevoegen en alles verwarmen tot de bijenwas is gesmolten. In een potje vullen. Tot een half jaar houdbaar.

    Zalven met tinctuur

    Recepten voor zalven met tinctuur


    Basiszalf

    • 35 gr. olie of oliemaceraat
    • 10 gr. bijenwas
    • 4 gr. lanoline anhydrid (= zonder water)
    • 15 ml tinctuur met werkzaam plantenstoffen



    Geef de was in een vuurvast bekerglas en de tincturen in een ander vuurvast glas. Verwarm beide glazen au-bain-marie totdat de bijenwas gesmolten is. Doe de olie bij de was en verwarm deze tot de bijenwas weer gesmolten is. Daarna roer je er de lanoline doorheen en neem je beide bekerglazen uit het waterbad. Zorg ervoor dat de temperatuur van beide glazen zo rond de 70 graden ligt. Voeg vervolgens de tinctuur in een dun straaltje langzaam toe aan de olie en roer alles zo lang door totdat de zalf is afgekoeld. De onderstaande zalven kun je allemaal op deze manier toebereiden. Per zalf worden alleen nog de benodigde tincturen vermeld. Bij sommige recepten staan meerdere tincturen. Deze kun je met elkaar vermengen. De totale hoeveelheid tinctuur is bij iedere zalf 15 ml.


    Klimopzalf huidstraffende zalf

    • 15 ml Klimoptinctuur (40%)
    • 35 gr. olie of oliemaceraat van Klimop
    • 10 gr. bijenwas
    • 4 gr. lanoline
    • 15 gr.  sheaboter


    Voeg de sheaboter pas toe nadat je de olie, was en lanoline hebt opgewarmd en uit het waterbad hebt gehaald.

    Daarna kun je er de verwarmde tinctuur langzaam doorheen roeren.


     

    Hamameliszalf bij wonden, oppervlakkige ontstekingen en aambeien

    • 15 ml Hamamelis-tinctuur
    • 35 ml Hamamelis-maceraat
    • 10 gr. bijenwas
    • 4 gr. lanoline


     

     Wondzalf voor de huid

    • 35 gr. olie
    • 10 gr. bijenwas
    •  4 gr. lanoline
    • 5 ml druppels Smeerwortel-tinctuur
    •  3 ml Arnika-tinctuur
    •  3 ml Goudsbloem-tinctuur
    •  4 ml St.Janskruid-tinctuur

     

     

    Zalf voor de bloedvaten bij krampaders en vermoeide benen

    • 35 gr. olie
    • 10 gr. bijenwas
    •  4 gr. lanoline
    •  3 ml Duizendblad-tinctuur
    •  3 ml Paardenkastanje-tinctuur
    •  3 ml Goudsbloem-tinctuur
    •  3 ml Arnika-tinctuur
    •  3 ml Zoete klaver-tinctuur (Melilotes)

     


    Zalf voor gezonde botten of bij botbreuken

    • 35 gr. olie
    • 10 gr. bijenwas
    • 4 gr. lanoline
    • 5 ml Arnika-tinctuur
    • 5 ml Goudsbloem-tinctuur
    • 5 ml Smeerwortel-tinctuur

     


    Zalf voor spieren en pezen (bij verstuiking of verrekking)

    • 35 gr. olie of oliemaceraat
    • 10 gr. bijenwas
    • 4 gr. lanoline anhydrid (= zonder water)
    • 3 ml Smeerwortel-tinctuur
    • 3 ml Arnika-tinctuur
    • 3 ml Wijnruit-tinctuur
    • 3 ml Tandkruid-tinctuur (Cardamine enneaphyllos)
    • 3 ml Salomonszegel-tinctuur (wortel)


    Share by: