• Mariadistel


    de grote leverreiniger

    Silybum marianum

    Milk thistle (E), Maria distel (D)



    Ik las vanmorgen in Oostenrijk in de krant dat de Mariadistel tot medicijnplant van het jaar 2021 is uitgeroepen. Niet de meest aaibare plant met al haar stekels. De hele bladrand zit er vol mee. Toch zijn de jonge blaadjes heerlijk om door een salade te mengen als je deze puntjes eraf geknipt hebt. Ook zijn de groene bladeren met een netwerk van witte vlekken mooi om te zien. De grootste gave van dit stekelige plantje voor onze gezondheid ligt echter verborgen in de zaadjes; deze hebben een beschermende en regenererende invloed op de lever.

     

    Deze werking is vooral te danken aan de stof silymarine, een complex van verschillende flavonolignanen (met name silybine, isosilybine, silicristine en silydianine). Hoewel het silymarine (en met name de stof silybine) wordt beschouwd als de belangrijkste medicinale inhoudsstof, zijn de gezondheidseffecten van de mariadistel waarschijnlijk toe te schrijven aan een synergie tussen silymarine en andere stoffen waaronder flavonoïden, betaïne, onverzadigde vetzuren, fytosterolen en bitterstoffen.

       

    Silybum marianum zoals de Mariadistel officieel heet, heeft een prachtige samengestelde violette bloem. De harde zaadjes waar het om draait kun je na de bloei verzamelen. Deze plant kun je heel makkelijk in je tuin aanplanten. Ik heb ergens gelezen dat de bloei ervan pas in het tweede jaar plaatsvindt dus je moet wel even geduld hebben voordat je kunt gaan oogsten.

    Weldaad voor de lever


    De Mariadistel is de leverplant bij uitstek. In de lever verlopen zo`n 500 verschillende processen. Zo produceert de lever gal en cholesterol en zet opgenomen voedingsstoffen als koolhydraten, vetten en eiwitten om in bouw- en brandstof voor het lichaam. Van groot belang is de ontgiftende werking van de lever. Alle door de darm opgenomen voedingsmiddelen waaronder ook schadelijke stoffen zoals alcohol, medicijnen, verschillende additieven uit de voeding of giftstoffen, worden door de lever uit ons bloed gefilterd, opgeslagen of omgezet in andere stoffen. Door ziekte of overmatige belasting van ongezonde (gif)stoffen kan de lever uit balans raken, vervetten en groter worden. Uiteindelijk kan de lever ernstige schade oplopen en kan zelfs littekenweefsel (levercirrose) ontstaan. Klachten die bij leveraandoeningen horen zijn onder meer: vermoeidheid, gevoel van slapte, verminderde eetlust, gewichtsverlies of geelzucht.


    De Mariadistel kan de lever weer ondersteunen en beschadigde levercellen regenereren. Silymarine heeft een antioxidatieve, ontstekingsremmende en preventieve werking doordat deze stof de celmembranen van de levercellen stabiliseert en daarmee het binnendringen van giftstoffen voorkomt.   

    Detoxend het voorjaar tegemoet


    Het is nu begin maart, we gaan weer richting de lente. Na de donkere wintermaanden waarin we wat zwaarder eten, wat minder bewegen en we ons wellicht wat meer laten gaan, komt met het voorjaar ook de behoefte om ons weer frisser en lichter te voelen. Niet voor niets dat in de tijd tussen Carnaval en Pasen al eeuwen gevast wordt. Hoewel het vasten in deze periode veelal met religieuze rituelen geassocieerd wordt en meestal ook een vorm van bezinning is, wordt het vasten in de natuurgeneeskunde ingezet om het spijsverteringsstelsel te reinigen en tot rust te laten komen. Tegenwoordig hebben we het graag over detoxen. Het lichaam reinigen van zogenaamde ‘slakken’ en opgestapelde giftstoffen. Deze ‘slakken’ maken dat je je vermoeid en wat slomer voelt. De Mariadistel helpt je om je lever weer op gang te brengen en je weer fit en vitaal te voelen.


    Voor een oppepper van je lever of voor een onderhoudsbeurt kun je Mariadistel als kuur over meerdere maanden (3-6) gebruiken. Voor diegene die allergisch zijn voor bloemen van de composieten-familie (samengestelde bloemen) is Mariadistel helaas niet geschikt. Bij een beschadiging van de lever of bij klachten die met de lever verband houden is de werking van een thee te zwak en is het raadzaam om mariadistelpreparaten, die hoger gedoseerd, zijn te kopen en deze in overleg met een arts te gebruiken. Heb je geen problemen met de lever dan kun je met een gerust hart zelf een voorjaarskuurtje voor je lever maken. Daar hoort dan natuurlijk ook gezond eten en drinken bij: veel groente en fruit, niet te vet en weinig alcohol.


    Een kuur met Mariadistel is vrij simpel. Mocht je een plant in de tuin hebben, dan kun je van de zaadjes thee zetten of een tinctuur maken. De bloemen pluk je in de zomer na de bloei wanneer ze nog een witte haarkroon dragen en laat je vervolgens op een luchtige, warme, droge plek drogen. Wanneer ze helemaal droog zijn, kun je de zaadjes uit de bloemen kloppen.


    Je kunt de zaadjes ook in het eten gebruiken. Wel moet je ze dan eerste met een vijzel of keukenmachine goed fijnmalen want ze zijn keihard. Dit geldt ook voor het gebruik van de zaadjes voor een thee of tinctuur. Door ze fijn te malen kan het silymarine, dat in de harde schaal voorkomt (1,5 tot 3%), beter in het water of de alcohol oplossen en via de darmen in het lichaam worden opgenomen.

    Toebereidingen uit de Mariadistel



    Thee

    • 5 gr zaadjes
    • 200ml water


    Voor het maken van een kop thee neem je 5 gram (fijn geplette of gemalen) zaadjes die je met kokend water overgiet en 15 minuten laat trekken. Bij het zetten van thee gaan de moeilijk oplosbare werkzame stoffen van de harde zaadjes helaas maar voor zo’n ¼ deel in het water over. Een tinctuur heeft een hogere concentratie en een sterkere werking maar bevat natuurlijk wel alcohol. Gebruik je liever een tinctuur dan kun je die op de volgende manier toebereiden.

     


    Mariadisteltinctuur

    • 33 gr. Zaadjes
    • 100 ml alcohol (70 Vol. %)

     

    De zaadjes fijn malen, in een jampotje geven, met alcohol overgieten, deksel erop, 4-6 weken laten trekken en af en toe schudden. Door een filter zeven en de tinctuur is klaar voor gebruik. Hiervan neem je drie keer 25 druppels over de dag verdeeld in.

    Contra indicatie


    Voor diegene die allergisch zijn voor bloemen van de composieten-familie (samengestelde bloemen) is Mariadistel helaas niet geschikt.


    Bij een beschadiging van de lever of bij klachten die met de lever verband houden is het raadzaam mariadistel in overleg een arts te gebruiken.

    Overige leverkruiden


    Andere kruiden die de lever beschermen zijn de Artischok, Geelwortel (kurkuma) en het Duizendblad (Achillea millefolium). Artischok wordt in de fytotherapie uitsluitend als preparaat ingezet, aangezien bij het toebereiden als gerecht veel waardevolle stoffen in het kookvocht verloren gaan.


    Vanwege de aanwezige carotenoïden (in het bijzonder lycopeen) wordt aan de olie die uit het vruchtvlees van de Duindoorn wordt gewonnen, een lever- en kankerbeschermende werking. toegeschreven Ook de bessen die verwerkt kunnen worden tot sap, siroop of moes, dragen hieraan bij.


    Kurkuma daarentegen kun je wel bij veel gerechten gebruiken of je kunt een kurkuma-latte maken in plaats van een kopje koffie. Niet vergeten om voor de werking van kurkuma ook peper toe te voegen.


    Wat het Duizendblad betreft, hier kun je een thee van maken. De lever en de galblaas houden van bittere stoffen die de aanmaak van gal stimuleren en daardoor de vertering van vetten ondersteunen.


    Mocht je de bittere smaak van Absintalsem (Artemisia absinthium) te sterk vinden dan zijn Duizendblad (Achillea millefolium), Paardebloem (Taraxacum officinale) en Aardrook (Fumaria officinalis) ook kruiden waaruit je een lever-galthee kunt toebereiden. 



    Share by: