• Kruidenolie


    niet alleen voor in de keuken

    Kruidenolie

     


    Een kruidenolie maak je door aan een basisolie, zoals bijvoorbeeld olijfolie, kokosolie of amandelolie kruiden toe te voegen. Deze kruiden laat je een bepaalde tijd in de olie trekken zodat de vetoplosbare inhoudsstoffen uit het plantenmateriaal in de olie kunnen oplossen. Vetoplosbare stoffen die in planten voorkomen zijn naast de vitaminen E, D, K, und A onder andere: carotenoïden, etherische olie, vetten, olie, cumarine en furocumarine, flavonoïden en Phytosterolen.


    Op deze manier kun je bijvoorbeeld een goudsbloem- of st. Janskruidolie maken die je kunt gebruiken voor (brand) wonden of ontsteking van de huid. Van kruiden als Centellakruid, Immortelle, Kamille, Rozen, Lavendel of Vanille kun je heerlijk geurende oliën maken die je later aan een gezichts- of bodycreme kunt toevoegen. Kruiden als Arnika, Jeneverbes, Dennennaalden of Rozemarijn zijn weer ideaal voor een massage-olie omdat ze zorgen voor een goede doorbloeding van de huid. Rozemarijn, Tijm, Laurier, Basilicum en andere tuinkruiden in combinatie met chilipepers of knoflook zijn weer heerlijk in een zelfgemaakte kruidenolie voor in de keuken.


    Voor het maken van een kruidenolie hebben we de keuze uit twee methoden: de koude en de warme methode. De koude methode heet ook wel maceratie. Hierbij wordt geen warmte tijdens het uittrekken toegevoegd. Bij de koude methode duurt het wel een aantal weken voordat de olie klaar is,  de warme methode gaat veel sneller. Onder het kopje "Extractiemethoden" kun je lezen hoe je een kruidenolie zelf kunt maken.



    Basis-olie

    Uitgangspunt van een oliemaceraat is de basisolie. Overleg van te voren wat je met het uiteindelijke product wilt want hier stem je de olie die je gaat gebruiken voor je maceraat op af. Een culinaire kruidenolie wordt bijvoorbeeld veelal gemaakt op basis van olijfolie binnen de Ayurveda worden massageolies gemaakt op basis van sesamolie. Als toevoeging aan je dag- of nachtcrème kies je misschien liever voor een basis als amandelolie. Er bestaan zeer veel plantaardige oliën die je als uitgangsolie voor een maceraat kunt nemen. Deze bespreek ik niet allemaal maar hieronder stel ik je vier basisoliën voor die veel gebruikt worden.

     


    Kokosolie

    Kokosolie-maceraten zijn geschikt voor veel natuurcosmetische produkten en zepen. Het laat zich goed over de huid verdelen, trekt snel in en heeft een koelend effect. Ook kun je er een kruidenolie voor in de kuiken van maken. Het neemt de kleur aan van de kruiden die je erin uittrekt zoals bijvoorbeeld het oranje van wortels of het groen van vogelmuur. Van kokosolie heb je twee varianten: één met kokosgeur en één zonder. Ik persoonlijk vind de geur van kokosolie met vanille een heerlijk combinatie. Maar soms wil je de kokosgeur liever niet in je dag- of nachtcreme. Kokosolie is bij kamertemperatuur vast. Voor een maceraat heb je een hogere temperatuur nodig zodat de oplossing vloeibaar blijft. Dit kan een nadeel zijn.


    Olijfolie

    Olijfolie is eerder een warmende olie. Ik vind olijfolie minder geschikt voor lichaamsverzorgende produkten, m.u.v. van zeep en vette crèmes of zalven. Olijfolie kan echter zeer goed gebruikt worden als basis voor medicinale en culinaire kruidenoliën. Doordat olijfolie niet snel in de huid intrekt kun je het ook als basis voor een masageolie uitproberen. Je kunt olijfolie ook gebruiken om een warm kruidenolie-aftreksel te maken.


    Sesamolie

    Binnen de ayurveda is sesamolie zeer geliefd. Er worden zowel medicinale producten als massageolies van gemaakt vanwege zijn verwarmende werking. Ook lossen inhoudsstoffen uit kruiden goed in deze olie op. Je kunt sesamolie gebruiken voor zowel een koud maceraat als voor een warm kruidenaftreksel. 


    Jojobaolie

    Deze olie wordt zeer graag in huidverzorgende producten ingezet. Als basis voor een culinaire- of massage-olie is jojobaolie niet geschikt. Eigenlijk is jojobaolie een was en laat zich niet zo makkelijk op de huid verdelen als bijvoorbeeld amandelolie. Voor een gezichtscreme of andere lichaamsverzorgende lotions, cremes of boters is jojobalolie een zeer waardevolle olie waarvan je het beste een oliemaceraat maakt zodat de kostbare inhoudsstoffen niet verloren gaan bij verhitting.. 


    Amandelolie

    Amandelolie wordt graag als massageolie gebruikt omdat het heel snel in de huid dringt. Ook als basis voor kruidenoliën die je later in cosmetische producten wilt verwerken is amandelolie zeer geschikt. Je kunt het ook als basis voor medicinale kruidenoliën gebruiken maar dat is een beetje zonde. Amandelolie is immers duurder dan Zonnebloem- of olijfolie die net zo geschikt zijn voor een medicinaal product.

    Medicinale olie

    Medicinale olie


    De meest bekende oliemaceraten zijn wel st. Janskruid- en goudsbloemolie. Deze kunnen zowel direct op de huid aangebracht worden als verder worden verwerkt in een zalf. Goudsbloemolie is ideaal bij kleine verwondingen zoals schaafwonden maar kan ook als basis dienen in verzorgende crèmes die geschikt zijn voor kleine kinderen of baby-billetjes maar ook voor ruwe handen. St.janskruidolie wordt vooral ingezet bij zonnebrand of andere kleine brandwonden.


    Er zijn natuurlijk nog veel meer kruiden waarvan je een oliemaceraat kunt maken:


    • Kamille: bij wonden
    • Goudsbloem: wonden en huidproblemen
    • Arnika: bij kneuzingen, zwellingen en blauwe plekken, reumatische gewrichtsproblemen
    • St. janskruid: huidproblemen, verbrandingen, zenuwontsteking
    • Smalle weegbree: bij huidproblemen en insectensteken
    • Madeliefje: beurse plekken
    • Viooltje: littekens
    • Duizendblad: kramp en migraine
    • Rode klaver: strakke huid, rimpels
    • Klimop: cellulitis
    • Geranium: tegen muggen
    • Citroenmelisse: tegen herpes
    • Tijm: bij verkoudheid
    • Rozemarijnolie: bij slechte doorbloeding
    • Smeerwortel: bij sportblessures
    • Papaverolie: (uit de bloemen): voor zere gewrichten en littekens
    • Hennep olie: bij zere gewrichten
    • Harsolie: bij verkoudheid en wonden



    Recepten


    Harsolie

    Harsolie kun je toepassen op gesloten wonden. Deze voorkomt ontstekingen, zorgt voor een snellere genezing, beschermt tegen kiemen en bacteriën en verminderd de kans op littekenvorming. Ook als trekzalf bij splinters bij bronchitis, hoesten, verkoudheid, bijholteontstekingen, halsontsteking, nierbekkenontsteking, nagelbedontsteking of ischias kun je harsolie uitwendig inzetten.


    Verzamel 30 gram hars van (verschillende) naaldbomen. Ga daarbij voorzichtig te werk zodat je de wond van de boom niet groter maakt. Het beste kun je met een stokje de grotere bolletjes van de boom schrapen en niet met een mesje in de wond peuteren. Het mag best een beetje vervuild zijn. Geef 50 ml olijfolie in een jampotje en voeg de hars toe. Verhit alles au-bain-marie tot ongeveer 70 graden en neem na 15 min. de pan van het vuur. Laat alles vervolgens 2-3 uur in het waterbad trekken. Daarna kun je de olie nog een keer verwarmen en vervolgens door een nylonkous afgieten.

     


    Olie voor een goede doorbloeding bij blessures

    Een goede combinatie voor een verwarmende en doorbloedingsbevorderende olie bij (sport)blessures of bij spierpijn en gespannen spieren:

    • Arnikbloemen,
    • Jeneverbessen
    • Rozemarijnblaadjes
    • Harsolie
    • Sesamolie

    Maak van de Arnika, Jeneverbessen, Rozemarijnblaadjes en de sesamolie een maceraat en laat deze 14 dagen trekken. Na het afzeven voeg je op 50 ml sesammaceraat 10 ml harsolie toe.



    Aloe-vera-olie

    Een bijzonder recept is Aloe-vera-olie. Het koelt, verzorgt en verzacht de huid bij ontstekingen, zonnebrand, eczeem en dermatitis. Ook helpt het kleine wondjes, ontstekingen en kleine brandwonden sneller te genezen en werkt het pijnstillend. Het verzorgt de huid bovendien met vocht wat na een dagje in de zon voedend en verkoelend werkt.


    Snijd de bladeren in stukken van ongeveer 1 cm en leg ze met de snijkant naar beneden op een keukenpapier zodat het giftige Alantoine dat in de schil zit eruit kan lopen. Na een half uurtje haal je de schil er vervolgens zorgvuldig af en zorg je dat je alle groene delen verwijderd. Was je handen daarna goed af.

    Weeg nu 10 gram van het witte gel af en doe dit in een jampotje dat je aanvult met 50 ml olie. Hiervoor kun je bijvoorbeeld tarwekiemolie of jojobaolie gebruiken. Na twee weken trekken bij kamertemperatuur, waarbij je het potje iedere keer schud, is je maceraat klaar.

    Kies je voor de warme methode, verwarm het potje dan au-bain-marie 2-3 uur bij 50 graden. Na het afvullen kun je er nog een paar druppeltjes vit. E aan toevoegen voor de houdbaarheid.


    


    Olie-pulling of olie trekken in de mond

    Oil pulling is een heel oude techniek uit de Ayurvedische geneeskunde om te ontgiften. Door de olie in de mond te spoelen worden afvalstoffen uit het  mondslijmvlies in de olie opgenomen. Ook heeft de olie positief effect op het tandvlees en gezonde tanden. 



    Werkwijze

    Neem voordat je s`morgens iets eet een eetlepel biologische (niet ontgeurde) kokosolie of sesamolie in je mond. Beweeg de olie door de mond heen en weer en spoel het langzaam tussen je tanden. Aangeraden wordt een kwartier. Daarna spuug je het uit in de vuilnisbak en spoel je je mond met lauwwarm water goed uit.  

    Cosmetica

    Cosmetische kruidenolie


    Je zelf gemaakte oliemaceraten zijn ideaal om te verwerken in je dag- of nachtcrème of in je bodylotion. Wil je een oliemaceraat gaan maken om in een huidverzorgingsproduct te verwerken dan kun je deze het beste fris en in kleine hoeveelheden, tot 50 ml, aanzetten zodat je je kruidenolie binnen 3 maanden kunt verbruiken. Op deze manier kun je ook speciale basisoliën gebruiken die minder stabiel zijn.


    Biologische native plantenoliën bezitten van nature al veel stoffen die een positieve invloed op onze huid. We hebben de beschikking over een zeer grote hoeveelheid plantaardige oliën. Sommige zijn kostbaarder dan anderen. De duurdere olie kun je in kleinere hoeveelheden vermengen met je basisolie. Zo heb je er niet zo heel veel nodig maar geef je net wat extra waardevolle stoffen aan je crème mee. Voor een nachtcrème kun je daarbij denken aan granaatappel- , boragie, teunisbloem- of duindoornolie die zeer lichtgevoelig zijn. Voor een dagcrème zijn tarwekiemolie, hennepolie, wilderozenolie of druivenpitolie mooi toevoegingen als je een keer iets anders wilt uitproberen.


    Bovendien is het goed om de olie af te stemmen op je huidtype. Voor een gevoelige huid zijn bijvoorbeeld hennepolie, jojobaolie, abrikozenpitolie of papaverzadenolie geschikt. Bij een vette huid kun je denken aan jojobaolie of druivenpitolie. Een rijpe huid is gebaat bij oliën als tarwekiemolie, duindoornolie, granaatappelolie of wilderozenolie. Ook kun je heerlijke combinaties maken. Duik je in de wereld van de natuurcosmetica dan zul je zien dat er een wereld voor je open gaat. 


    Je basisolie kun je met behulp van kruiden nog werkingsvoller maken. Door de kruiden in olie uit trekken gaan de inhoudsstoffen van de kruiden over in de olie. Op de pagina "extractiemethoden"  onder het kopje "extraheren met olie kun je lezen hoe je zelf een olie-extract kunt maken via de koude en de warme methode. 



    Recept


    Twee voorbeelden van een maceraat die je zelf kunt maken en inzetten voor een gezichts of lichaamsverzorging zijn:

    • centellakruid in argaan- of granaatappelpitolie (Voor de rijpe droge huid)
    • kamille, lavendelbloemen, duizendbladkruid in druivenpitolie (Voor de vete, onreine, huid)
    • tonkaboon of vanillepeul in jojoba, amandel of kokosolie (zorgen in lippenstiften, body Melts, bodylotion of andere huidverzorgende producten voor een heerlijke geur)


    Werkwijze

    • 5 Tonkabonen of 1 kleingesneden vanillepeul
    • 100 gr jojoba, amandel-, jojoba- of kokosolie

    Laat het maceraat 10-14 dagen trekken (Kokosolie is onder 25 graden vast. Zorg ervoor dat deze warmer staat zodat de olie vloeibaar blijft).  Daarna kun je hem afzeven en is hij klaar voor gebruik.



    Tip

    Wanneer je geen eigen crème kunt of wilt maken kun je ook een druppeltje van je oliemaceraat op je gezicht doen voordat je er je normale dag- of nachtcrème overheen smeert. Hiermee verwen je je huid met extra waardevolle stoffen.

    Massage olie

    Massageolie met kruiden


    Van een basis massageolie zoals bijvoorbeeld amandelolie, sesamolie of olijfolie kunnen we ook een kruidenolie maken door er verse of gedroogde kruiden aan toe te voegen en deze in de olie te laten uittrekken. Je kunt hiervoor zowel de warme als de koude methode gebruiken. Op de pagina "Extractiemethoden" onder het kopje "Extraheren met olie" kun je lezen hoe je een kruidenolie zelf kunt maken.


    kruiden die je kunt inzetten zijn:

    ·       Lavendel, hop en valeriaan, cederhout,harsolie, sinaasappel, hooibloemen: werkt harmoniserend en brengt kalmte en rust

    ·       St Janskruid en smeerwortel (Hypericum perforatum): tegen kramp, verwarmt belaste spieren en is goed voor de huid en onderliggend weefsel

    ·       Goudsbloem, roos, kamille, rode klaver en smalle weegbree: verzorgend en herstellend voor de huid

    ·       Rozemarijn, gember, jeneverbes en harsolie (Rosmarinus officinale): verbetert de doorbloeding en is heilzaam bij spierpijn en gewrichtspijn.

    (niet gebruiken in de zwangerschap)   

     


    Massageolie met etherische olie

    Van een basisolie als amandelolie, sesamolie, kokosolie, olijfolie, jojoba-olie of een mix hiervan kun je een heerlijk geurende massageolie maken door er een paar druppeltjes etherische oliën aan toe te voegen. Etherische oliën die je in de winkel koopt zijn zeer sterk geconcentreerde producten en mogen nooit puur op de huid worden gebruikt. Als richtlijn kun je aanhouden dat aan 100 ml basisolie 10-20 druppels etherische kunnen worden toegevoegd. Houd voor kleine kinderen de laagste waarde aan.


    Sesamolie is een verwarmende basisolie die graag als massage-olie wordt gebruikt. Ook voor een voetmassage is sesamolie ideaal. Om extra waardevolle stoffen aan je massage olie toe te voegen kun je de basisolie vermengen met speciale, kostbare oliën zoals amarant, tarwekiemolie, granaatappelolie of wildrozenolie, duindoornolie, avocado of hennepolie. Voor meer achtergrondinformatie over oliën verwijs ik je naar de pagina over "Inhoudsstoffen" onder het kopje plantaardige olie.


    Etherische oliën ruiken niet alleen lekker, ze hebben ook uiteenlopende werkingen op ons lichaam en onze psyche:

    • Verfrissend, concentratie bevorderend: basilicum, spar, grapefruit, grove den, rozemarijn, citroenverbene, citroen
    • Harmoniserend: citroengras bergamotte, geranium, grapefruit, lavendel, mandarijn, muskatellersalie, salie, citroenmelisse, roos
    • Rustgevend, angsverminderend: lavendel, melisse, sinaasappel, roos, sandelhout, Alpenden (Pinus cembra), mirre
    • Bij Verkoudheid: eucalyptus, lavendel, spar, pepermunt, salie, tijm
    • Stemmingsopbeurend: sinaasappel, mandarijn, vanille, geranium
    • Doorbloeding-stimulerend (bij spierpijn):  Arnika, Jeneverbes, Dennennaalden of Rozemarijn



    Wil je meer lezen over masseren met kruidenolie of kruidenstempels kijk dan onder het kopje "massage met kruidenolie en kruidenstempels". 

    Culinaire kruidenolie

    Culinaire olie

    

    Kruidenolie voor culinaire doeleinden zijn erg leuk om te maken en zien er ook nog eens decoratief uit. Leuk om als cadeautje weg te geven. Kies een olie die je graag in de keuken gebruikt en zet deze aan met: thijm, oregano, hysop, dragon, bonenkruid, majoraan, salie, peterselie, basilicum, laurier, rozemarijn of andere kruiden geurende kruiden uit je tuin. Voor wat meer pit kun je knoflook, peper of chilipepers toevoegen.


    Andere combinaties die je kunt uitproberen zijn:

    Citroentijm – knoflook- olijfolie

    Limette- spaansepeper- olijfolie

    Zwarte peper- knoflook- groene spaanse peper- raapolie (om mee te braden)

    Gember- cardemom-citroengras - olijfolie

    Estragon-witte peper- olijfolie

    Daslookolie: goed tegen aderverkalking


    Share by: